Joan Ramon Casals i Xavi Paz representen a Molins de Rei a l’Àrea Metropolitana de Barcelona

El convergent Joan Ramon Casals pren possessió com a conseller de l’Àrea Metropolitana de Barcelona al ser alcalde. L’altre cadira que correspon a l’Ajuntament la ocupa el primer tinent d’alcalde socialista, Xavi Paz. La sociovergència aquesta vegada no cedirà a l’oposició com va fer en l’anterior mandat.

El màxim organ de govern de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, el Consell Metropolità, està format per 90 consellers i conselleres dels 36 municipis que constitueixen l’organisme supramunicipal. En funció del pes demogràfic, cada ciutat o poble té un número de consellers determinat. A Molins de Rei li corresponen dos, un d’ells sempre és l’alcalde, que també forma part del Consell d’Alcaldes Metropolitans i l’altre és designat pel ple municipal.

L’alcalde, Joan Ramon Casals, aquest cop si que ocuparà la seva cadira, i no farà com quan va ser proclamat alcalde al 2013, que va cedir la representació al regidor del PP, Emilio Ramos justificant-se en la obligació a pactar pel fet de tenir un govern en minoria. Un any després es va desdir després de les polèmiques declaracions d’Emilio Ramos i va ocupar el lloc durant els últims mesos del mandat. L’alcalde va assegurar que havia renunciat a les dietes que perceben els polítics que formen part del Consell Metropolità i s’espera que faci el mateix en aquest nou mandat.

L'alcalde de Molins de Rei, Joan Ramon Casals, primer per la dreta, acompanyats dels 35 alcaldes metropolitans restants // AMB

L’alcalde de Molins de Rei, Joan Ramon Casals, primer per la dreta, acompanyats dels 35 alcaldes metropolitans restants // AMB

La segona cadira que correspon a l’Ajuntament de Molins de Rei la ocuparà el primer tinent d’alcalde, Xavi Paz. El socialista, que ja va formar part del Consell Metropolità com alcalde entre els anys 2011 i 2013, tornarà a representar el municipi a l’ens supramunicipal.

El fet de que la sociovergència governi amb majoria absoluta no els ha forçat a negociar aspectes com aquest. En l’anterior mandat, per aconseguir el suport d’Iniciativa per Molins de Rei a la investidura de Xavi Paz, aquesta representació va ser cedida al regidor ecosocialista Sergi Conde, arribant a donar-se la situació de que durant cosa d’un any no hi havia cap representant de l’equip de govern al Consell Metropolità.

Majoria socialista

El Consell Metropolità ha escollit a l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, com a presidenta amb 65 vots a favor, 17 en blanc i quatre nuls. La vicepresidència executiva i les principals àrees de responsabilitat queden en mans dels socialistes després d’un pacte de govern signat per PSC, Entesa pel Progrés Municipal (que agrupa ICV i Barcelona en Comú) i ERC.

I és que el PSC és el partit amb més pes, amb 33 consellers, 14 dels quals són alcaldes. Li segueix Entesa, amb 18 consellers, dels que la meitat són alcaldes. CiU es queda amb 12 consellers, dels quals 4 són alcaldes. La CUP entra amb força a l’ens metropolità i ho fa amb 8 consellers, dels quals la meitat són alcaldes. Ciutadans, sense alcaldies, té quatre consellers, els mateixos que el PP. A més, hi ha dos alcaldes de partits locals també presents al Consell.

Recomanacions personalitzades