Un programa de la Creu Roja assessora i dóna suport a les famílies amb més d’un aturat a casa

La Creu Roja Baix Llobregat Centre dóna servei d’orientació laboral amb un programa especial destinat a les famílies amb més d’un aturat a la llar. Els “rols de la família tradicional” i “l’autoestima” són els primers obstacles en aquests casos. Des d’aquesta entitat es proposa un itinerari per buscar la reincorporació al mercat laboral. 

Un grup d'alumnes d'un dels cursos amb les seves professores // Jose Polo

Un grup d’alumnes d’un dels cursos amb les seves professores // Jose Polo

Quedar-se en atur quan es té una família a càrrec és doblement angoixant. Però si aquesta circumstància es repeteix en dos o més persones del nucli familiar la situació pot arribar a ser dramàtica davant el perill de no poder garantir els recursos bàsics als fills. Per donar resposta a una de les situacions més doloroses de la crisi econòmica, la Creu Roja Baix Llobregat Centre ha organitzat un programa fet a mida per aquest col·lectiu: les famílies amb dos o més integrants a l’atur, a les quals guia en el seu camí per tornar a tenir una feina a través d’un programa amb cursos per aprendre nous oficis i pràctiques a empreses.

“Intentem donar una resposta global a les famílies en tots els aspectes” explica Francesca Bagué, una de les responsables del projecte, en declaracions a Viu Molins de Rei. És per això que estan en “constant coordinació” amb intervenció social d’aquesta entitat i amb els serveis socials de l’Ajuntament de Molins de Rei. “Sense cobrir certes necessitats bàsiques la desesperació per tenir recursos econòmics fa impossible buscar feina”, constata Bagué.

El primer pas per començar el camí de la reinserció laboral és trencar amb els tòpics de la família tradicional. “Hi ha molts homes que no accepten que la seva dona pugui arribar a ser la que porti el salari a casa i també dones que no comprenen perquè no podran dedicar tant de temps als seus fills”, explica la coordinadora del projecte. Les tensions de parella i els principis de depressió són situacions molt habituals en aquesta situació. En el programa es fan reunions grupals amb tots els integrants de la família i també individuals per conèixer la situació exacta de cada família i derivar cap a una assistència especialitzada en cas que sigui necessari.

Itinerari i reciclatge 

Un cop coneguda la situació, es comença a traçar un itinerari enfocat a la reincorporació al mercat laboral. “Per trobar feina, en la majoria dels casos, una de les primeres coses que cal fer és canviar el xip”, assegura Bagué. Si un no creu que té possibilitats de trobar feina, difícilment ho farà. És per això que es fa un treball intensiu per “trobar les potencialitats” de cada persona i “augmentar els nivells d’autoestima baixos”. Es tracta de recuperar la confiança en un mateix. Després es fan diversos cursos que doten les persones d’eines bàsiques per buscar feina com alfabetització informàtica, tallers de castellà per les persones que no dominen prou aquest idioma o tècniques per buscar feina. “L’objectiu és apoderar la persona perquè pugui tirar endavant”, diu Bagué.

Després d’aquests cursos bàsics, el programa té tallers de formació professionalitzadora on els aturats aprenen oficis i aconsegueixen titulacions. Els cursos de cuina, magatzem o netejador d’hotels, que inclouen pràctiques laborals a empreses, són algunes de les ofertes. També ajudes per aconseguir els carnets bàsics com el de portar un “toro” de magatzem són algunes de les iniciatives fetes fins ara. Quan acaben l’itinerari, les persones que hi han participat tenen més eines i recursos per anar a buscar un lloc de treball.

17 families amb feina

De maig a desembre de 2014, un total de 17 de les 37 unitats familiars han trobat feina. Això significa que, en aquests casos, com a mínim, una persona per nucli familiar s’ha reincorporat al mercat laboral, encara que “els contractes moltes vegades són temporals”, reconeix Bagué. I és que la precarietat laboral de les persones que tornen al mercat laboral després de temps a l’atur és un dels grans cavalls de batalla encara sense resoldre. “Haver trobat una feina després de molt de temps ajuda a tornar a buscar amb més ganes”, diu la membre de la Creu Roja.

La gran majoria de persones que han buscat ajuda en aquest programa són extreballadors relacionats amb la construcció. “No només paletes, sinó persones amb professions que depenien de la construcció”, especifica la coordinadora. Molts acumulen més de dos anys a l’atur i la mitjana de persones per família és de més de 4.

En aquest programa, on hi ha gairebé paritat de gènere entre homes i dones en la seva participació, ha comptat de moment amb majoria de persones de nacionalitat espanyola. També hi han participat una bona quantitat de persones vingudes de Sudamèrica (23%) i, en menys quantitat, del Marroc (12%). La mitjana d’edat es troba entre els 31 i 44 anys i són, majoritàriament, persones sense formació acadèmica o amb estudis de nivell bàsic.

La iniciativa compta amb el finançament de l’empresa Land Rover i es troba oberta a incorporacions. Per apuntar-se només cal demanar informació al Punt de Suport a les Famílies de la Creu Roja, situat a l’avinguda de València número 30 de Molins de Rei.

Recomanacions personalitzades