Joan Ramon Casals (CiU) prioritza el pacte amb el PSC mentre ERC descarta formar part d’un govern tripartit

El candidat de la llista més votada, Joan Ramon Casals (CiU), manté la seva postura de reeditar el pacte amb el PSC sense negar-se a l’entrada de més forces al govern. ERC, que volia fer un pacte en clau independentista, no vol pactar en un tripartit amb els socialistes. 

Casals en una de les últimes aparicions públiques durant l'Esportíssim // Jose Polo

Casals en una de les últimes aparicions públiques durant l’Esportíssim // Jose Polo

Joan Ramon Casals (CiU) no es mou de la seva postura expressada la nit electoral, quan declarava que els resultats de les eleccions municipals, que el tornaven a situar com a llista més votada i on també augmentava el PSC en nombre de vots, eren un aval a la sociovergència molinenca tot i no negar-se a incorporar més grups polítics a l’equip de govern.

Després de la crida d’ERC per confeccionar un govern independentista a Molins de Rei feta amb posterioritat als resultats electorals, Convergència ha posat la continuïtat del PSC al govern municipal com a condició a l’entrada d’ERC en aquest. Dit en altres paraules, CiU veu bé l’entrada d’ERC al govern per reforçar la vessant independentista però vol seguir a la vegada amb el PSC. “Creiem que el pacte amb el PSC ha anat bé i que és el que ha dit la gent”, resumeix el mateix Casals a Viu Molins de Rei. Els convergents han explicat aquesta decisió als republicans en una reunió entre ambdues formacions“La nostra prioritat és repetir el pacte amb el PSC i també incorporar ERC”, afegeix. “Ara el que cal és treballar per aconseguir un govern estable que segueixi, i si pot ser millori, la línia dels darrers quatre anys”, sentència el convergent.

Però, segons ha pogut saber Viu Molins de Rei, ERC no vol entrar al govern si el PSC forma part de l’equip. Els republicans han rebutjat la proposta de Casals de fer un tripartit. La prioritat de la formació liderada per Sílvia Guillén era formar un bloc independentista amb CiU i la CUP, però aquesta opció no ha estat possible per dos motius: el primer és que CiU vol continuar vinculada al PSC i el segon és que la CUP no vol pactar amb cap dels dos partits que han format de l’anterior govern municipal, refermant la postura indicada abans de les eleccions i confirmada en reiterades ocasions.

Per tant, ERC seguirà a l’oposició durant els propers quatre anys si la sociovergència, com tot sembla indicar, es reedita. Només en el cas que el 27 de setembre hi hagi eleccions al Parlament, hi hagués una majoria que declarés la independència de Catalunya i el govern espanyol decidís suspendre l’autonomia, des d’ERC es valoraria l’opció d’entrar al govern municipal de Molins de Rei tot i que en aquest hi hagués el PSC. L’objectiu seria ajudar a conformar una assemblea catalana de càrrecs electes per declarar la independència i formar un govern provisional a nivell català. “En aquest cas valoraríem en assemblea si entrem o no al govern”, indiquen des del partit. Aquesta estratègia de la creació d’una assemblea de càrrecs electes forma part de la campanya Ajuntaments per la Independència de l’ANC, signada per CiU, ERC i la CUP.

Recomanacions personalitzades