El ball de màscares de l’aristocràcia surt de Molins de Rei per primer cop a la història

L’Esbart Dansaire ha representat per primer cop a la seva història el Ball de Màscares de l’Aristocràcia, habitual espectacle del Carnestoltes, fora de Molins de Rei. L’ocasió ha estat el primer festival de dansa tradicional del Baix Llobregat, el Dansabaix, al Prat de Llobregat.

Els membres de l'Esbart, dansant al Prat de Llobregat // Esbart Dansaire de Molins de Rei

Els membres de l’Esbart, dansant al Prat de Llobregat // Esbart Dansaire de Molins de Rei

El Ball del Camell de Molins de Rei s’ha convertit en part del patrimoni cultural del Baix Llobregat. Amb motiu de la primera edició del Dansabaix, el primer festival de dansa tradicional de la comarca, l’Esbart Dansaire ha representat al Prat de Llobregat la dansa de l’Aristocràcia, espectacle habitual de la celebració del Carnestoltes a Molins de Rei. A més, en aquesta primera edició del Dansabaix s’ha elaborat un llibret sobre les danses de la comarca, entre les quals hi compta el Ball del Camell com a “dansa pròpia de Molins de Rei”.

En un comunicat emès per l’Esbart Dansaire de Molins de Rei consideren “històric” aquest fet, ja que mai abans s’havia representat aquesta dansa, part del “patrimoni dansaire propi i genuí” molinenc, fora del municipi. La representació al festival, que ha tingut lloc el 9 de maig al Prat de Llobregat, ha escenificat el ball de l’Aristocràcia, una de les tres danses que conformen el Ball del Camell.

Les danses, recuperades al 1982 i esceneficiades cada any per Carnestoltes, compten amb el ball de màscares de l’aristocràcia però també el Ball del Poble o dels Esparriots, on les classes populars espanten i fan fora les classes més altes, i el Ball de la Bèstia, en què el Camell recorre la plaça amb la música de l’Elèctrica Dharma. De fet, amb aquesta escenificació s’exemplifca l’orígen popular i humil d’una de les bèsties de foc més idolatrades a la localitat.

Al Dansabaix, els molinencs han compartit escenari amb altres grups i entitats del Baix Llobregat. En total han estat 11 grups de danses, entre els quals han ballat la Disfressada de Corbera de Llobregat, el Ball de la Soca de Sant Feliu de Llobregat, la Disfressada de Sant Vicenç dels Horts, la Tornaboda de Gavà i Viladecans, la Quadrilla de Martorell i el Ball de la Tal·lara de Torrelles de Llobregat, entre altres.

Recomanacions personalitzades