Iniciativa-MES defensa un pla de xoc de rescat social per “evitar la caritat municipal”

El grup d’Iniciativa per Molins de Rei-MES planteja polítiques socials que vagin “més enllà de la caritat”. Reclamen un ajuntament “proactiu” que creï llocs de feina dignes i es comprometen a oferir més serveis finançats amb els recursos obtinguts utilitzant la tarifació social.

Membres d'IV-MES a la roda de premsa, a la plaça Menéndez Pelayo // Elisenda Colell

Membres d’IV-MES a la roda de premsa, a la plaça Menéndez Pelayo // Elisenda Colell

Segons l’alcaldable Pere Garcia, les demandes socials són “els punts estrella” d’Iniciativa-MES. Les polítiques socials són “un concepte més ampli per fer factibles els drets socials”, assegura Sergi Conde, membre d’Iniciativa per Molins de Rei i responsable de coordinació del programa electoral de la formació ecosocialista.

 

“S’han de fer veritables serveis socials” s’ha queixat Conde, titllant l’actual gestió municipal de promoure “més la caritat que la justícia social”. De fet, els ecosocialistes contextualitzen el fet que Joan Ramon Casals afirmi que l’Ajuntament ha fet més despesa social, afirmant que “han tapat les vergonyes de la Generalitat, oferint menys serveis”. En aquest sentit, Iniciativa-MES és partidari d’ampliar la cartera de serveis socials, atorgant prestacions per dependència o promovent l’assistència 24 hores.

Un dels cavalls de troia de la formació són els plans d’ocupació, una eina que serveix al consistori per crear llocs de feina. “Hem de ser proactius” ha explicat Conde, que ha criticat que actualment l’Ajuntament està fent poca feina per ell mateix assegurant que les polítiques d’ocupació “només ens vénen d’entitats supramunicipals”. L’Àrea Metropolitana de Barcelona ha estat principalment qui s’ha encarregat d’aportar plans d’ocupació.

Pels verds, no només s’han de promoure llocs de feina en àmbits com la via pública o la neteja, sinó que s’ha d’apostar per “fer front a les necessitats”, com ara suplir amb llocs de feina serveis que la Generalitat deixa d’aportar o amb la creació de l’Oficina de Suport Energètic. Una altra crítica als plans d’ocupació són les “baixes remuneracions” de les persones contractades temporalment pel consistori: “S’han de crear llocs de feina dignes”, ha recalcat.

Anar més enllà

La idea central de les polítiques socials d’Iniciativa-MES és estendre les ajudes socials a altres àmbits. Per exemple, l’educació, estant atents a que es compleixin les obres del nou institut o potenciant la Formació Professional que, segons Conde, “ha quedat deixada de la mà de Déu”. També aposten per la salut, promovent hàbits de vida saludables entre els més joves i la gent gran, reclamant la reobertura del CAP les 24 hores o restablint el servei de farmàcies de guàrdia, actuacions que no depenen de l’administració municipal. En aquest sentit, Júlia Fernandez, número 2 de la candidatura, es queixa de les declaracions de l’alcalde Joan Ramon Casals: “Per una banda ens diu que el seu govern és el que més despesa social ha fet, i per una altra el seu partit ens ha retallat l’atenció sanitària”.

Per fer rendible l’augment de tots aquests serveis, els ecosocialistes són partidaris d’aplicar la tarifació social, fent que “els que tinguin més paguin més per als serveis públics”. D’aquesta manera, diuen, es pot garantir la viabilitat d’aquests serveis.

Recomanacions personalitzades