El sector tèxtil de Molins de Rei es recordarà en forma de llibre

Una xerrada recorda la importància de la indústria tèxtil de Molins de Rei comptant amb el testimoni d’alguns antics treballadors del sector. S’ha començat a recopilar informació per a l’edició d’un llibre al voltant d’aquesta temàtica. 

Francesc Artés durant la seva intervenció // Ajuntament de Molins de Rei

Francesc Artés durant la seva intervenció // Ajuntament de Molins de Rei

El sector tèxtil ha estat de vital importància per Molins de Rei al llarg de la història. Avui en dia encara es conserven edificis d’algunes de les antigues fàbriques, com Can Samaranch o Can Malvehy. Per un dia, la història d’aquestes fàbriques i del sector s’ha pogut reviure gràcies a un col·loqui titulat “Entre Telers”, organitzat per l’Arxiu Municipal i els Amics del Museu.

Aquesta activitat, que va ser el punt de partida per començar a recollir informació per editar un llibre sobre la temàtica, va aplegar a més d’una cinquantena de persones a la Federació Obrera el passat dilluns. La gran majoria d’elles eren testimonis directes del sector més potent des dels anys 20 als 70 a Molins de Rei.

Tot i que va ser al 1830 quan va aparèixer la primera fàbrica tèxtil de la mà de Martí Galtés i posteriorment del seu nét, Pere Madorell, realment va ser a finals del segle XIX i a principis del XX quan es van instal·lar la majoria de fàbriques al municipi. Ferrer i Mora (coneguda com El Molí), Can Coll, Can Malverhy, Ca n’Iborra, Can Samaranch, la fàbrica de cintes Balanzó i Torre Balari són les protagonistes de la història de la indústria tèxtil a Molins de Rei. La construcció del pont al 1763 i l’arribada del tren al 1855 van ser els eixos bàsics per al procés d’industrialització que va viure el municipi.

Imatge de la Federació Obrera durant l'acte // Laura Herrero

Imatge de la Federació Obrera durant l’acte // Laura Herrero

El molinenc Francesc Artés, antic treballador de Can Malvehy, va ser un dels testimonis del col·loqui. Amb només 13 anys ja treballava entre telers i va explicar com va anar progressant dins la fàbrica fins que finalment va ser l’encarregat de gestionar la documentació de tots els treballadors. Més de 22 anys dedicats al tèxtil. Artés va destacar “la germanor i un ambient molt maco” entre els treballadors que eren com una família. Ho va fer mirant Leandre Pahissa, president de l’Associació Obrera i company d’Artés a la mateixa fàbrica. “Quan se sabia que algú tenia problemes econòmics, es donaven ajudes per sota mà” va explicar en Francesc Artés.

El passat de la indústria explicat en un llibre

Tots els assistents a l’acte tenien un formulari que havien d’omplir amb les seves dades i a la vegada explicar la seva experiència “de viva veu” perquè en un futur es pugui escriure un llibre que serveixi per posar en valor la indústria tèxtil al municipi. Així ho van expressar els organitzadors de l’acte la directora del Museu Municipal, Maria Eugènia Ripoll, el responsable de l’Arxiu Municipal, David Lobato, i l’alcalde i regidor de Cultura, Joan Ramon Casals.

Totes les persones que hagin treballat i puguin aportar la seva experiència en forma de testimoni o fotografies poden aportar el seu granet de sorra contactant amb les entitats promotores del projecte per ajudar a plasmar el màxim d’històries possibles en el llibre.

Recomanacions personalitzades