Una moció d’ERC compromet l’Ajuntament a difondre el banc d’ADN dels desapareguts del franquisme

Aprovada una moció presentada per ERC perquè el consistori doni a conèixer el banc d’ADN de les víctimes desaparegudes durant la Guerra Civil i el franquisme. S’organitzarà una conferència i es formarà als treballadors municipals en la matèria. El PP ha estat l’únic grup que s’ha abstingut en la votació.

Imatge de l'última placa franquista a Molins de Rei, retirada el 2011 // Arxiu

Imatge de l’última placa franquista a Molins de Rei, retirada el 2011 // Arxiu

L’Ajuntament Molins de Rei es compromet a donar suport a un banc d’ADN perquè es pugui tenir constància de les persones desaparegudes durant la Guerra Civil. La portaveu d’ERC Molins de Rei, Sílvia Guillén, ha recalcat que aquesta és una iniciativa que permet “identificar de manera ràpida i fiable les exhumacions” fent èmfasi en què “l’ADN també pot ser una eina per la recuperació de la dignitat i la memòria històrica”. De fet, els republicans qualifiquen d’“urgent” aquesta mesura, ja que cada cop els familiars són més grans. “El temps se’ns tira a sobre, anem enrere”, ha dit Guillén. Amb aquesta mesura es pot “mantenir l’esperança per la recuperació” quan s’exhumin cadàvers, ha afegit la republicana.

L’única persona que s’ha abstingut en la votació ha estat el regidor del PP, Emilio Ramos, que no ha explicat el motiu del seu vot. Sí que ho ha fet el portaveu d’Iniciativa per Molins de Rei, Pere García, que ha recordat que la memòria històrica és una de les “llargues reivindicacions” del partit, tot i que ha lamentat que sigui una empresa privada i no el sector públic el que hagi iniciat aquest procés. Segons l’ecosocialista, “l’Estat s’ha de fer responsable de la justícia i la reparació històrica”.

Gràcies a la moció aprovada al ple municipal, l’Ajuntament de Molins de Rei es fa responsable de la difusió d’aquesta iniciativa entre els molinencs fent una conferència, divulgant el documental que han produït des del moviment, emetent circulars i formant als treballadors municipals que atenguin al públic perquè puguin assessorar sobre aquesta temàtica.

Recomanacions personalitzades