Arran Molins: Abril Roig, el jovent en lluita contra la precarietat laboral

image003Des d’Arran no podem concebre que es reivindiquin els drets de les treballadores només a la diada de l’1 de maig. Per això, des de l’organització juvenil de l’Esquerra Independentista hem impulsat la campanya de l’Abril Roig amb l’objectiu de remoure consciències i visualitzar les condicions laborals cap al jovent. Aquesta campanya es duu a terme a nivell nacional i local amb el suport d’altres organitzacions com la CUP i la COS (Coordinadora Obrera Sindical).

Quines són les principals problemàtiques laborals en l’actualitat?

·Una constant baixada de salaris: fins a una baixada del 10% de mitjana al conjunt de l’Estat espanyol des del començament de la crisi al 2008 (segons dades oficials).

·Un augment considerable de la contractació temporal: des de l’aprovació de la darrera Reforma Laboral del PP, el 92% dels contractes de l’Estat espanyol han estat temporals.

·Un atac a la defensa col·lectiva dels drets laborals: el Govern i les patronals estan disposades a acabar amb els convenis col·lectius que asseguren uns mínims drets comuns a totes les treballadores d’un sector econòmic.

I mentrestant, des de la CEOE es proposa als empresaris reduir els sous de les seves treballadores i promou que les treballadores amb contracte indefinit ja gaudeixen d’un gran privilegi per aquesta raó.

Com afecta a les joves

A les joves sempre se les ha tractat com a treballadores de segona amb l’excusa de que aquestes, abans d’entrar al mercat laboral, requereixen formació a causa de la manca d’experiència.

Aquest reiterat argument ha permès al sistema capitalista aconseguir el fet que, avui en dia, el jovent sigui el sector més explotat de la població. Això ha suposat que el “guany” d’experiència només es pugui aconseguir mitjançant pràctiques universitàries o de formació professional i contractacions de becaris, que es tradueix en realitzar una feina com qualsevol altra de manera gratuïta i precària.

Aquestes dinàmiques han anat normalitzant-se en els últims anys fins al punt que una gran part del jovent ho considera d’allò més normal. A més, a nivell europeu, el FMI, el BM i l’OMC prediquen que la solució als problemes laborals del jovent es solucionen a partir de minijobs i contractes a temps zero, que, a la pràctica, només fan que empitjorar encara més la nostra situació laboral.

Al Baix Llobregat i Molins

El major nombre d’atur registrat al gener del 2015 és als joves (menors de 25 anys) i el nombre d’aturades total és de 62.787 persones a la nostra comarca (Baix Llobregat)

image001

Evolució mensual de l’atur registrat per sexe al Baix Llobregat. (Font: Consell Comarcal del Baix Llobregat)

A Molins ja són 1.603 des del març les persones a l’atur (743 homes i 864 dones). No hem d’obviar aquesta última xifra: hi ha més dones que homes a l’atur, hem de continuar fent èmfasi i continuar amb la lluita contra el patriarcat, en l’àmbit laboral i en tots els altres.

El conformisme i la progressiva pèrdua de drets sense que ens adonem ha fet palès en la nostra societat. Tot i que l’atur ha disminuït respecte els últims mesos, no hem d’oblidar que les reformes neoliberals i retrògrades comandades pel Partit Popular i Convergència i Unió han fet que els nous llocs de feina creats comptin amb unes condicions totalment precàries (contractes indefinits, temporals, ETT’s).

Des d’Arran, però, creiem que hi ha solució. Hem de mirar d’ajuntar-nos, de teixir xarxes de suport mutu i plantar cara a aquesta situació de desigualtat que ens escanya cada cop més. Hem de deixar clar a la patronal que de les nostres lluites de resistència d’avui, demà es convertiran en la nostra força per acabar amb l’explotació laboral i els seus privilegis sobre les treballadores.

És per aquesta que raó, que el pròxim divendres 24 d’abril a les 18h realitzarem una xerrada informativa sobre la precarietat laboral en el jovent al Barri del Canal (placeta interior entre els carrers Raseta i Ferran Agulló)

Les joves no ens conformem! Organitzem-nos i lluitem!

Recomanacions personalitzades