Miguel Ángel Pozo: El Canal, la porta sud de Molins de Rei

Miguel Ángel Pozo, militant de Molins Camina // Miguel Ángel Pozo

Miguel Ángel Pozo, militant de Molins Camina

Si parlem del barri “El Canal”, parlem d’anys d’història. Una història molt lligada a ciutadans obrers de tota la vida, vinguts d’ací i d’allà, a la fi, una comunitat veïnal molt arrelada al seu barri i al seu desenvolupament.

He de reconèixer que quan parlo del meu barri sempre em ve al cap la paraula Incresa, com vulgarment l’hem anomenat la gent qui hi vivim des de fa anys. Per qui no ho sap, principalment els més joves, la denominació d’aquest barri com Incresa prové de la promotora immobiliària que va construir els mítics blocs de pisos de 10 plantes que s’aixequen al bell mig del barri. He passat tota la meva vida en aquest barri i el que recordo de la meva infància és jugar amb els amics allà on podíem. Per posar un parell d’exemples, recordo un Parc Mariona on no hi havia res, només camp, arbres fruiters, a la fi, uns antics horts. També recordo el que ara és el Parc del Llobregat i el carrer on ara visc, que també eren camps abandonats, igualment antics horts.

Començo el meu article d’aquesta manera perquè últimament estic veient molt moviment de maquinària pesada, la qual continua modificant i canviant el meu barri, algunes vegades amb raó, altres sense i unes terceres sense informar ni dir què es pretén fer. Aquest article neix a causa de l’inici de les obres que s’estan duent a terme per poder habilitar la construcció del nou institut Lluis de Requesens, per part del Departament d’Ensenyament. Quan vaig veure la maquinària se’m va encendre el llum i ràpidament em vaig posar a veure què s’estava fent, ja que des de l’Ajuntament regna la desinformació. No hem d’oblidar que l’obra li costa a l’Ajuntament 500.000€. Són molts diners per tractar-se d’una “petita” modificació. 

En aquesta imatge surten dibuixats els planejaments urbanístics aprovats i, per tant, pendents a fer. És cert que en qualsevol moment es poden tornar a modificar les qualificacions urbanístiques, però d’entrada tot el que s’està fent ara és d’acord a l’actual.

El planejament urbanístic del barri del Canal // Miguel Ángel Pozo

El planejament urbanístic del barri del Canal // Miguel Ángel Pozo

La superposició del planejament amb el que hi ha ara // Miguel Ángel Pozo

La superposició del planejament amb el que hi ha ara // Miguel Ángel Pozo

En color groc, tenim la redistribució del solar de l’escola Pont de la Cadena, fent un passadís entre l’actual escola i la zona esportiva Ricard Ginebreda, l’ampliació per una part i reducció per una altra del Parc del Llobregat, connectant aquest amb el carrer Felip Canalias, i la zona esportiva Ricard Ginebreda que quedaria més endarrerida del que actualment s’està fent, tot això a favor de l’ampliació del carrer Felip Canalias.

La Zona vermella respon a l’aparcament lateral del parc Mariona que NO es classifica com aparcament, sinó com equipament. Aquesta zona es d’especial importància ja que molts pares d’alumnes de l’escola Madorell han reivindicat contínuament que han d’esperar als seus fills a la carretera o al Parc Mariona ja que, degut a l’afluència de nens i pares, l’espai queda molt just.

La zona lila seria un pas de zona verda entre la nova zona esportiva i el nou institut Lluis de Requesens. Hem de recordar que sota aquest pas hi circula un col·lector d’aigües que ve des del barri de Les Conserves i passa per sota del carrer Menéndez Pelayo.Per tant, la zona verda és una solució apta.

De color blau tenim el que és el carrer Felip Canalias i la seva prolongació fins arribar al final del solar on s’ubicarà el nou institut. Actualment són aquestes obres les que s’estan executant, i pagant, per part de l’Ajuntament, i que ningú ha informat gaire d’aquesta modificació.

De color taronja, el solar on s’ha d’ubicar el nou institut Lluis de Requesens i que agafa part de l’aparcament provisional que hi ha al barri i una  part del horts que en tenim allà.

Per últim, en color gris, tenim el que seria la gran modificació urbanística que està pendent a fer i que modificaria l’accés a Molins de Rei des de la B-23/AP-7.

Amb tot això, només es vol informar a la gent de cóm es troba el nostre barri en referència  a les futures i possibles modificacions i obres que es faran. Cal dir que no tot del que s’està fent ara està d’acord amb les normatives urbanístiques, o si més no, es deixa de tenir en compte alguns aspectes que diu la norma, com és el cas dels aparcament al costat del Parc Mariona o la nova zona esportiva. No sabem si la construcció del nou institut ocuparà la totalitat del solar destinat a equipament o si, com sembla ser, ocuparà només una part. Tornem a no tenir informació concreta i només en tenim uns bonics “renders”per satisfer als propis veïns.

L’altre gran assumpte és la construcció de la nova entrada SUD a Molins de Rei. Com es veu, aquesta entrada ocuparia gran part dels horts que ara mateix hi ha a la zona. La supressió de tots aquest espais suposa un agreujament a les persones que ara mateix extreuen benefici del conreu i un pas enrere amb l’economia de proximitat.

Des de aquest article reclamo serietat, informació, coherència en els projectes que es fan i inversió concreta de la qual el ciutadà obtingui un benefici directe per part del nostre consistori. Necessitem ser més propers i sensibles als nostres veïns i veïnes.

Miguel Ángel Pozo, militant de Molins Camina

Recomanacions personalitzades