Vint-i-tres visions de Raimon

Les obres de 23 artistes parlen de la seva visió personal del cantant Raimon en una exposició a Ca n’Ametller. En aquest variat collage la majoria d’obres són inèdites, i són tant d’artistes de Molins de Rei com de fora. 

Les obres de Pep Cañada, Jordi Sarrate, Alfred Bofill i Francana obren l'exposició // Jordi Julià

Les obres de Pep Cañada, Jordi Sarrate, Alfred Bofill i Francana obren l’exposició // Jordi Julià

Partint de la figura del cantant Raimon, artistes d’àmbits molt diversos proposen les seves pròpies creacions a l’exposició “El passat és demà. Pensant en Raimon”. El vincle amb el cantant és més o menys explícit depenent de l’obra.

En alguns casos és evident: per exemple, a les fotografies de Pep Puvill, fotògraf que va captar les seves actuacions ja històriques. Però en altres casos la figura del cantant ha estat el punt de partida per donar ales a la creativitat personal de cada artista. “El motiu per centrar-se en Raimon és molt senzill: agrada a tothom. Amb pocs artistes hi ha tant consens”, explica a Viu Molins de Rei el seu comissari, Toni Moreno.

Les fotografies fetes per Pep Puvill, amb un quadre de Sento Masià al fons // Jordi Julià

Les fotografies fetes per Pep Puvill, i una de Francesc Orenes, amb un quadre de Sento Masià al fons // Jordi Julià

Montse Artés comenta la seva obra, amb les creacions de Joana Casas, Joan Panisello i Albert Carreras al fons // Jordi Julià

Montse Artés comenta la seva obra, amb les creacions de Joana Casas, Joan Panisello i Albert Carreras al fons // Jordi Julià

Costa trobar-hi obres que s’assemblin les unes a les altres. La diversitat de disciplines, tècniques i estils converteixen l’exposició en un collage molt divers. S’hi poden veure, per exemple, llambordes al terra amb lletres de les seves cançons, ja que l’autora, Montse Artés, reconeix que “el primer que em va passar pel cap al pensar en Raimon era la resistència, materialitzada en les llambordes que es feien servir a les barricades”.

Però també hi ha una escultura d’una cadena de ferro trencada que, segons el seu autor, Josep Maria Mateu, “no només parla de com trencava cadenes, sinó de la força amb què el vaig veure trencar les cordes de la guitarra en un concert”.

El videoart de Dani Andreu és l'única obra que ocupa una sala sencera // Jordi Julià

El videoart de Dani Andreu és l’única obra que ocupa una sala sencera // Jordi Julià

Les obres de Josep M. Mateu, Toni Moreno, Josep M. Camí i Néstor Pellicer // Jordi Julià

Les obres de Josep M. Mateu, Toni Moreno, Josep M. Camí i Nèstor Pellicer // Jordi Julià

Entre les múltiples disciplines, hi ha fins i tot el videoart, en un impactant vídeo de Dani Andreu. També hi ha lloc per a la pintura. És el cas del gran retrat de l’artista fet per Alfred Bofill que presideix l’exposició. Igual que altres obres, conté fragments de lletres seves per evocar-lo. Però enlloc no se sent la seva veu cantant-les.

El comissari de l’exposició, Toni Moreno, ha preferit que fossin els propis artistes els que s’expressessin. Ha estat ell qui ha triat els artistes, entre els quals n’hi ha de Molins de Rei però també de fora. “No és una reunió d’amics: hi ha artistes amb qui no ens coneixíem i ha estat arran de l’exposició que hi he contactat”, assegura el fotògraf, que remarca que “tres quartes parts de les obres s’han creat expressament per a aquesta exposició”. Ell també hi ha participat, en una obra que barreja disciplines igual com ho fa tota la mostra.

L’exposició serà a la sala d’exposicions de Ca n’Ametller fins el 30 d’abril, de dimecres a dissabte de 17:30 a 20:30; i diumenges d’11 a 14 hores, i no es preveu portar-la a cap altre espai.

Una part dels artistes que hi han participat, a més de l'alcalde i el primer tinent d'alcalde // Jordi Julià

Una part dels artistes que hi han participat, a més de l’alcalde i el primer tinent d’alcalde // Jordi Julià

Recomanacions personalitzades