El director molinenc Jaume Villanueva mostra el seu últim espectacle a Sant Cugat

El director de teatre molinenc Jaume Villanueva ha reestrenat la seva obra “Romance de Curro El Palmo” a l’Auditori de Sant Cugat després de l’èxit aconseguit l’any passat al Festival Grec. Antonio Canales i Eli Ayala són els actors principals.

Cartell de l'obra

Cartell de l’obra

El divendres 27 de març el director teatral molinenc Jaume Villanueva va reposar la seva obra “Romance de Curro El Palmo” basada en la cançó d’en Joan Manuel Serrat del mateix títol, a l’Auditori de Sant Cugat amb una gran afluència de públic.

Jaume Villanueva va estrenar aquesta obra el passat juliol dins del programa del Festival Grec, tres dies de funció amb un gran èxit de públic i de critica.

L’obra, que narra una captivadora i tendre historia, és situa al tablao  de “el Lacio”, un gitano fals i sense escrúpols. Allà es guanya la vida en Curro, un gitano coix i esgarrat que fa  de palmero i que està enamorat de la Merceditas, una gitana molt guapa que guarda la roba en el tablao. Es tracta d’ un amor no correspost  i que acaba amb tragèdia.

La historia transcorre a un dels barris de barraques que van créixer a Barcelona, concretament a prop del Paral·lel en Montjuïc, quan en els anys seixanta, aquesta ciutat no va poder urbanísticament absorbir l’allau d’immigrants que venien d’altres zones del país buscant, com tots els immigrants, el somni d’una vida digna en una de les zones industrialitzades d’Espanya.

L’obra compta  amb balladors de l’alçada de Antonio Canales (el Lacio), Nacho Blanco (Curro el Palmo) i Eli Ayala (Merceditas) com a principals protagonistes, i amb els cantaors flamencs, Juana Garcia, José Enrique Lorente i Antonio Cañero. També participa l’esplèndid Quadre flamenc Carmen Amaya de Barcelona. Tot això amb una espectacular posada en escena, amb música, balls i coples entre les quals es va desenvolupant tota la trama.

Jaume Villanueva un home que no oblida el seu passat, de pares immigrants extremenys, amb aquesta obra vol retre homenatge, en paraules de Candel als “altres catalans”, els que amb el seu treball, esperances i il·lusió van fer créixer i van construir el que avui dia es Catalunya.

Instant de l'obra

Instant de l’obra // extreta el programa

És sens dubte aquesta peça teatral una obra de memòria històrica que cal veure i valorar, dons la memòria és la consciencia de tot poble. L’espectacle va acabar amb un públic entusiasmat dempeus i amb una gran ovació al director, actors, ballarins i music que van fer possible unes hores inoblidables.

El passat de Villanueva

Jaume Villanueva va viure en la nostra vila, tota la seva infantesa, adolescència i joventut, en un barri d’immigrants, la Riera Bonet, com hi van haver dos més: el del Canal (en aquell moment conegut com “la Incresa”, i el de l’Àngel (conegut com els Pisos del Català), fins que va marxar a la gran ciutat a complir el seu somni, estudiar teatre.

Que Jaume va tenir una gran afició i vocació teatral des de ben jovenet ho poden confirmar els seus amics del MIB, que vam assistir a moltes representacions inventades per ell i a les que animava a participar als nens i les nenes de l’esplai, al mateix temps que feia gaudir als pares i d’altres veïns dels barris.

En Jaume té una llarga trajectòria teatral, que fa d’ell  un director consagrat en aquest difícil món del teatre i de la cultura. Va debutar en la direcció al 1982 amb “Zoo Story” de Edward Albee, Premi Adrià Gual al millor projecte de direcció per “La desaparacion de Wendy” de Josep Benet i Jornet; “Con Belinda, amor de Don Perlimplin con Belisa en su jardín” de Federico Garcia Lorca (2005-2008) per la que va rebre dos nominacions a Nova York, al millor director i escenògraf visitant; “El LLanto, por Ignacio Sánchez Mejias” de Federico Garcia Lorca ( 2008/10) a l’espai Brossa i al Poliorama de Barcelona; “Gusev , un conte de Txèkhov” ( 2011) a L’Espai Brossa ; “La vampira del Raval” (2011/12) al Teatre del Raval de Barcelona, per la que va rebre quatre premis butaca i el premi Max a la millor composició musical al 2012.

Seria un gran honor per a Molins de Rei recuperar un dels seus fills cèlebres i poder gaudir de les obres de teatre del director molinenc Jaume Villanueva, que va iniciar la seva trajectòria en el teatre local.

Recomanacions personalitzades