Joan Guitart: Sobre la nova biblioteca Pau Vila

Joan GuitartLa cultura és com la sang de la civilitzacions, transporta d’una banda a l’altra del món la riquesa del pensament i sentiments; la creació; els coneixements; els avanços: tot allò que diferencia la nostra consciència de la dels altres éssers vius i en permanent evolució. És gràcies a la cultura que hem incorporat el nostre alt grau de consciència a la ment i a tot els seus actes.

D’artèries importants, la cultura en té moltes. Una de les principals la constitueix la xarxa de  biblioteques. La pobresa i la precarietat són, per lògica, xacres que cal combatre de forma peremptòria, però cal que no hi veiem borrós el panorama. De la mateixa manera que qui passa necessitat vol que els seus fills no en passin mai, ningú que ha estat forçat a ser massa inculte o més ignorant del que hauria volgut, consent que els seus fills també en siguin. Perquè, per dins, cada persona sap que la cultura és el fonament de tota mena de futur.

Una biblioteca és, doncs, un arma contra la ignorància i, en conseqüència, contra la pobresa. Això no té rèplica, però hi ha qui, amb una miopia impròpia de qui diu sentir-se responsable, (o, senzillament, mostra una falta absoluta d’escrúpols per tripijocs polítics), vol servir-se de les necessitats més peremptòries per fer-nos creure que les polítiques culturals no tenen prioritat. Són aquells que menystenen la cultura en els pressupostos, i en canvi és el primer en què pensen quan es posen a fer retallades.

A Molins de Rei tenim una biblioteca que no ens mereixem. Per curta, per insuficient. Malgrat la tasca magnífica dels que hi treballen dia a dia, i malgrat el gran ús que en fem els ciutadans, la Biblioteca Municipal Pau Vila queda molt i molt lluny del que li cal a una vila de les nostres característiques i necessitats. Ja fa temps que necessitem una instal·lació adequada a les demandes bàsiques de cultura. Ens cal un centre de primera categoria, modern, amb les noves tecnologies a tot rendiment. Per als nens, els joves i els adults, i també per a la gent gran de Molins de Rei. Un centre de cultura com la que tenen totes les altres poblacions baixllobregatines. O és que hem d’anar a Sant Feliu o Sant Vicenç per comptar amb el servei?

Resulta que ara, finalment, disposem d’un projecte de nova Biblioteca Pau Vila. És un projecte actual, digne i engrescador, que, a més, ens ha arribat sense fer cap despesa. Disposem, d’altra banda, d’un espai llargament reivindicat a la vila per a ús públic, el Molí. I per si fos poc, tirar endavant el projecte comportarà un pressupost raonable i assumible.

¿Què més ens cal per afrontar amb coratge i convicció la construcció d’un espai de trobada, de coneixement i d’intercanvi de l’envergadura que ens cal?

Deixem-nos de barroeries, ara és l’hora d’apostar per la nova Biblioteca Pau Vila, al Molí, d’apostar per la Cultura; dit d’una altra manera, d’apostar pel futur. No és ja moment per més dilacions ni demagògies, ni consultes farisaiques de rosegaaltars.

Que la cultura circuli lliurement, com la sang! Evitem el colesterol i els coàguls, encara que estiguin disfressats d’aspirina o de sintron: fan embòlies.

Joan Guitart és escriptor local i ex-regidor de Cultura pel PSC  

Recomanacions personalitzades