Més de la meitat dels alumnes del Lluís de Requesens fan boicot a les proves de competències bàsiques

La majoria dels alumnes de quart d’ESO de l’institut Lluís de Requesens han boicotejat les proves de competències bàsiques. Ha estat l’únic centre de Catalunya amb un boicot majoritari. La direcció de l’institut va enviar un correu als pares atemorint-los amb l’advertència de que es poden quedar sense el títol d’ESO.

Els estudiants de quart d’ESO de l’any passat van liderar el boicot a les competències bàsiques amb molt de soroll. A la seva acció del primer dia amplificada mediàticament i recolzada pel Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) es van sumar altres instituts el segon dia de les proves. Aquest cop, sense presència sindical al curs, ni manifestacions, ni tant soroll, els alumnes del Lluís de Requesens ho han tornat a fer. Ha estat l’únic cas de tota Catalunya i encara té més mèrit.

Més de la meitat dels alumnes de quart d’ESO van assistir a classe però no van fer les proves enviades per la Generalitat per avaluar el nivell dels alumnes en assignatures clau com matemàtiques i llengües. “El professor ens va donar les proves de competències bàsiques, vam posar l’etiqueta identificativa i cadascú a la portada va posar una protesta”, explica Berta Formatger, estudiant de quart d’ESO. Eren consignes a favor de l’educació pública i contra les retallades. A l’interior, alguns dels alumnes han justificat més àmpliament les raons que els han portat a no fer les proves en senyal de protesta.

Les dades de seguiment ballen segons la font. Segons l’institut Lluís de Requesens, 40 alumnes no van fer les proves el dimarts (58%) i 49 el dimecres (69%). Els alumnes eleven aquesta xifra a 64 alumnes, el que suposa un seguiment del boicot del 85%. Desglossat per cursos, 26 d’ells són alumnes de 4t A (84%), 22 d’ells de 4tB (78%) i 16 de 4t C (94%). D’aquest últim grup el primer dia de les proves només tres alumnes va boicotejar les proves però el segon dia, després de reunir-se amb els estudiants de les altres classes, va ser més que massiu. Només un alumne va fer les proves segons els números aportats pels estudiants.

Pressió de la direcció

El boicot a les competències bàsiques no ha estat ben vist pels professors ni per la direcció del centre, segons diversos alumnes consultats per Viu Molins de Rei. Segons ha pogut saber aquesta redacció, la directora de l’institut va enviar un correu electrònic als pares recomanant que els seus fills fessin les proves de competències bàsiques i advertint de que si no les feien podrien tenir problemes per obtenir el títol d’ESO.

La mateixa advertència va fer-la la consellera Irene Rigau l’any passat, amenaçant als alumnes amb deixar-los sense el graduatqualificant d'”actitud equivocada” el boicot i obrint una inspecció a l’institut. De fet, arran del boicot del curs passat aquest cop han passat a ser considerades obligatòries. Tot i això, els alumnes del Lluís de Requesens han tirat pel dret, molts d’ells, amb el suport explícit dels seus pares.

Sense seguiment al Bernat el Ferrer

En canvi, a l’institut Bernat el Ferrer, el boicot no ha estat seguit. Seguint la mateixa tònica que a la resta d’instituts de Catalunya, només un alumne s’ha negat a fer les proves impulsades per la conselleria d’Ensenyament de la Generalitat.

Recomanacions personalitzades