Marc Rebulà: On és la participació ciutadana?

Marc Rebulà ERC MolinsAra que arribem al final d’aquesta legislatura, i després dels últims espectacles oferts pels nostres governants en els darrers plens (acusacions a l’oposició d’intents de pujar l’IBI, aprovació dels pressupostos amb la complicitat del PP, les presentacions dels projectes del nou barri de Les Guardioles i de la nova biblioteca…) ens demanem on és la participació ciutadana que ens volen fer veure des de l’actual govern de CIU i PSC+PP (quan ha estat imprescindible el seu suport per poder tirar endavant qualsevol aprovació necessària).

Ens volen fer creure que la ciutadania participa en el dia a dia de la política local?

Ni de conya”. Com a ciutadà de Molins de Rei no he pogut ni incidir, mitjançant la meva opinió, en cap presa de decisió que ha fet aquest govern. Sempre han presentat els seus projectes (biblioteca, Les Guardioles, pressupostos…) un cop decidits. Per tant, no hi ha participació!

Últimament veiem com volen fer creure als veïns dels barris de l’Àngel, Riera Bonet i les Conserves que participaran en la decisió sobre qüestions transcendents en la creació del nou barri de les Guardioles. Tots sabem, vista la trajectòria d’aquests darrers quatre anys, que això no serà així. Els donaran compte de la situació del projecte en cada moment però, com sempre, al·legaran que no poden modificar res, ja que està tancada la configuració del mateix.

Això passa també amb la planificació de les obres de la nova biblioteca del Molí i de tota la zona que envolta l’actual edifici. Actualment, entre Alcaldia i l’Àrea Metropolitana de Barcelona estan acabant de configurar el projecte, de manera que la ciutadania, a hores d’ara, encara no hem pogut opinar sobre el mateix.

Quin tipus de biblioteca volem? Quines dependències municipals hi ubicaran, a més de la biblioteca? Com volem que quedi la resta de l’espai que envolta el Molí? Volem un edifici a la plaça per ubicar-hi oficines? En la presa d’aquestes decisions és molt important l’opinió dels veïns i veïnes de Molins de Rei, però no ho podrem fer, doncs ens presentaran el resultat de les seves decisions un cop tancats els projectes.

Per tant, no és el que volem, sinó que és el que voldran (els nostres governants) que tinguem. És evident que evidenciem una manca de transparència i de participació en un projecte que pot modificar, de forma important, les properes inversions del consistori municipal, així com l’endeutament actual del mateix.

Després s’omplen la boca parlant de participació, però et deixen anar comentaris com que la gent ja va participar en el moment de les eleccions del passat 2011, que aquests vots (els que van obtenir entre CIU i PSC) els legitimen per poder prendre les decisions sense cap tipus de participació ciutadana, i si per aprovar els seus projectes han de signar documents “poc ètics” amb el PP, que donen privilegis a unes entitats de la vila per sobre de les altres, no els tremola el pols i ho fan. Tot per poder executar, sense consens, el que en aquest moment toca.

Doncs, sincerament, estem cansats d’aquesta vella política, que és autoritària, arcaica, poc dialogant i que denota una manca de criteri amb el que es predica després. Són maneres de fer política que han quedat desfasades, que han allunyat el consistori de la gent de carrer.

Des d’ERC creiem que ja va sent hora de poder oferir una política de proximitat, participativa, coherent amb el context econòmic actual, més justa socialment, més cohesionada amb el dia a dia dels nostres veïns i veïnes. Cal tornar la política a la ciutadania i que sigui aquesta qui expressi les seves inquietuds a l’hora d’afrontar noves inversions que poden hipotecar el consistori durant molts anys.

El disseny i execució de qualsevol política municipal avui només pot ser realitzada des de la transversalitat i la responsabilitat social. Per tant, hem d’aconseguir que la presa de decisions en qüestions transcendents sigui consensuada amb les associacions, entitats, comerç i el conjunt de convilatans de Molins de Rei.

Per això, i recordant les paraules de l’últim article del regidor del grup municipal de CIU, Sr. Esteve Altozano i Sevilla, i fent èmfasi que encara hi son a temps, “fem una crida a un canvi d’actitud. La seva actitud actual, en molts casos va en contra dels interessos de la gent de la vila. Demanem un canvi d’actitud, cercar el consens i l’entesa, que és el que demana la gent”.

Marc Rebulà i Pujol, ERC Molins de Rei

Recomanacions personalitzades