Lluís Carrasco: Ens agradaria un govern sense mentides i que defensi la majoria social

LluisCarrasco febrer 2015Després de llegir l’article d’opinió d’Esteve Altozano, en representació del Grup Municipal de CiU, ple de falsedats i acusacions dirigides als grups de l’oposició, no ens podem estar de respondre a través d’aquest article d’opinió.

En primer lloc, cal recordar-li que segueix existint una majoria de forces d’esquerres a l’Ajuntament, i que si des de CUP i ExMdR haguessin decidit fer una passa endavant l’endemà de les eleccions, el panorama a dia d’avui seria un altre. Aleshores, als partits d’esquerres ens va faltar cohesió i vàrem posar en safata  el pacte CiU – PSC – PP.

Caldrà recordar-li també que CiU ha estat al govern de la vila des de fa diverses legislatures i són tan responsables com la resta de la gestió que tant critiquen ara. Tanmateix, ha quedat més que demostrat que les demores en els pagaments van ser provocades per una gestió absolutament obstruccionista d’una funcionaria, que literalment guardava les factures en el calaix i n’impedia la seva tramitació. La mateixa funcionaria que va acusar l’anterior govern de corrupció junt amb CiU, que tant Fiscalia, com Generalitat, com l’Oficina Antifrau han demostrat que no existia. Tot va valer per CiU per guanyar vots, malgrat que el preu a pagar, el pagaven ells també encara que no s’adonessin: el desprestigi dels polítics molinencs i la desconfiança generalitzada de la ciutadania cap el seu ajuntament i els seus gestors, siguin del partit que siguin.

Si parlem de projectes i del que fem des de l’oposició, cal dir que n’hem donat suport a molts, tan fàcil de comprovar com repassar les actes dels plens. D’això se’n diu oposició responsable i constructiva. Ara bé, no estem disposats a anar en contra dels nostres principis o votar a favor qüestions molt discutibles que poden afectar a mig o a llarg termini la vila, és a dir, que posin en qüestió de forma encoberta el model de ciutat pel qual hem apostat des de la reinstauració de la democràcia.

Certament en polítiques socials, l’Ajuntament assumeix una major despesa, però cal aclarir a continuació que moltes d’elles són causades pel propi partit de l’alcalde a la Generalitat. Amb les retallades, s’han reduït de forma dràstica o s’han deixat de prestar programes o subvencions que han obligat als ajuntaments a assumir-les. Parlem d’escoles bressol, beques de menjadors, programes socials, etc.

En polítiques d’ocupació l’Ajuntament ha estat totalment passiu, incapaç d’endegar cap projecte motu propio. No han impulsat res, simplement s’han recolzat en els plans d’ocupació que arriben des d’estaments supramunicipals com l’Àrea Metropolitana de Barcelona, on per cert el regidor del PP delegat de l’alcalde no hi donava suport. Des d’Iniciativa, també hi hem fet propostes i, de fet, s’ha establert una línia de treball amb la regidoria de finances per destinar-hi part del superàvit pressupostari d’enguany.

CiU encara no ha entès que tarifació social significa una fiscalitat progressiva, més justa, on pagui menys qui menys té.

Amb la “sostenibilitat” imposada des de Madrid, o bé repensem els serveis o ens podem trobar amb que haguem de començar a tancar-los. I repensar serveis vol dir fer-ho també des del seu finançament. Per això, d’entrada, no compartim plantejaments de l’estil “ara amb la crisi toca congelar impostos”. Quan congelem, afavorim especialment als que més tenen. I si acabem ajudant a les persones mitjançant beques que depenen de la generositat del govern de torn, ens quedem a mitges.

La versió que explica l’alcalde sobre que l’oposició pretenia que s’apugés l’IBI un 6% per a l’any 2015, evidentment queda totalment descartada. L’oposició ni té la intenció ni té el poder per fer-ho. De fet, la pujada del 6% era el que constava a la documentació que ens va presentar fins hores abans del Ple i que van haver de rectificar ells mateixos de pressa i corrents per un error. Així ho vam expressar a través d’un comunicat conjunt amb CUP i ExMdR, i no descartem emprendre accions per altres  vies.

En l’urbanisme hem estat a favor d’alguns projectes com el pati del Palau o el desenvolupament de les Guardioles que venia de mandats anteriors. En altres tenim molts dubtes, com en el de  la conversió de la biblioteca del Molí. El cas del Molí és un projecte sense participació, amb un finançament incert i amb uns interessos al darrere que no veiem clars.

Senyor Altozano, no projecti en la resta el que vostès han estat incapaços de fer en una legislatura on han canviat el diàleg amb les altres forces per la compra del vot del regidor del PP. Tot de manera barroera, i desprestigiant la política més del que ja ho està.

En les properes eleccions els vilatans i vilatanes decidiran quin ha de ser el model de futur per a Molins de Rei; nosaltres hem treballat de valent pel mateix que crèiem que calia fer des de l’endemà de les eleccions municipals de 2011: aconseguir la unitat d’esquerres en un procés de confluència, deixant de banda interessos de partit i cercant una candidatura unitària que obtingui la majoria social. Seguirem treballant-hi.

Lluís Carrasco, regidor d’Iniciativa per Molins de Rei

Recomanacions personalitzades