Les plaques solars s’endollaran a la xarxa elèctrica quatre anys després

Les polèmiques plaques solars instal·lades a la plaça del Molí a principis del 2011 finalment es connectaran a la xarxa elèctrica. Encara es desconeix si es comercialitzarà l’energia generada o serà d’autoconsum. L’Ajuntament haurà d’invertir 5.600 euros per garantir la posada en marxa.

Les plaques fotovoltaiques es feien ombra entre elles fins ara // Jordi Julià

Les plaques fotovoltaiques de la plaça del Molí // Jordi Julià

Semblava que no passaria mai, però finalment les plaques solars de la plaça del Molí s’endollaran a la xarxa elèctrica. Ja s’han iniciat les negociacions amb l’operadora elèctrica per fer efectiu el traspàs de l’energia fotovoltaica obtinguda per les plaques a l’empresa. Han hagut de passar quatre anys -un mandat polític sencer- de la instal·lació de les controvertides plaques fins fer realitat la seva finalitat inicial.

Fonts municipals han assegurat a Viu Molins de Rei que l’Ajuntament es podria beneficiar de les plaques solars en dos sentits: o bé venent l’energia fotovoltaica obtinguda directament a la xarxa elèctrica de distribució i d’aquesta manera obtenint ingressos nets per al consistori; o bé, utilitzant-la per l’enllumenat públic, reduint així la factura elèctrica municipal. O sigui, injectar-la al cablejat elèctric que fa arribar l’energia a totes les llars i treure un profit econòmic per això o utilitzar-la per a ús propi. En qualsevol cas, des del consistori no s’atreveixen a quantificar els beneficis que s’obtindran quan es posin en marxa ja que el preu de l’energia varia constantment i actualment encara es troben en el procés de negociació.

Una història que ve de lluny

La polèmica de les plaques fotovoltaiques no és nova. La idea d’instal·lar plaques solars al municipi neix l’any 2010, de la mà de l’anterior govern municipal (ICV, ERC i CiU) encapçalat per l’alcalde ecosocialista Ivan Arcas. L’aventura va costar 282.000 €, tot i que no va tenir cap cost per l’Ajuntament ja que es va pagar amb el Fons Estatal per a la Ocupació i la Sostenibilitat Local. Eren els temps del pla E, el pla Zapatero. Les obres es van iniciar al desembre del 2010 i van anar a càrrec de la constructora Eurocatalana Obres i Serveis, S.L. Fa tot just quatre anys, al febrer del 2011, començava la instal·lació d’unes plaques que, a més, s’han acabat demostrant que es fan ombra a sí mateixes.

Des de llavors, els seus usos estètics s’han combinat amb l’ombra per als veïns que reposen a la plaça, i fins i tot s’hi ha instal·lat temporalment sota les plaques una empresa de jocs infantils, però mai s’ha obtingut ni un sol quilovat. De fet, el projecte ja pretenia injectar a la xarxa aquesta energia, però com han assegurat fonts municipals “hi havia altres prioritats i el procés de negociacions s’ha allargat molt”. La nova legislació del govern del PP en aquest sector també ha allargat el procés. En tot cas, sembla que abans de les eleccions municipals ja començarà a reestablir-se el servei amb normalitat.

L’any 2011, quan les sis pèrgoles van presidir la plaça, aparentment, totes les connexions estaven preparades per la seva rendibilitat. No obstant, a dia d’avui l’Ajuntament haurà d’invertir 5.600 euros per tramitar el Registre d’Instal·lacions en Règim Especial i actualitzar la documentació per la tramitació. Alhora s’hauran de comprovar els aïllaments, l’estat del cablejat, la conductivitat de la xarxa, revisar les proteccions i els quadres elèctrics i fer els treballs físics de connexió.

Recomanacions personalitzades