La petjada de Vicenç Ferrer a l’Índia deixa rastre a la Federació Obrera

L’exposició “El futur comença avui” arriba a la Federació Obrera per mostrar el canvi que l’obra de Vicenç Ferrer ha suposat per a les castes més desfavorides de l’Índia. La mostra, que s’exposarà fins el 23 de gener, ha passat per ciutats com Bilbao, València i l’Hospitalet.

La Federació Obrera acull l'exposició fins el 22 de gener // Elisenda Colell

La Federació Obrera acull l’exposició fins el 22 de gener // Elisenda Colell

Fotografies d’ancians, infants i adults són els rostres que expliquen l’herència que la fundació Vicenç Ferrer ha deixat entre els més desfavorits a l’Índia. En total, són 15 les instantànies que analitzen l’evolució de l’Índia rural, el canvi que ha experimentat aquesta societat i alhora els reptes de futur i la feina que encara queda per fer.

Sis són els plafons de les diverses històries humanes que expliciten el canvi de vida que ha viscut la casta dels intocables, aquella per la que Vicenç Ferrer va combatre durant tota la seva vida. El fotògraf Ramón Serrano ha col·laborat en el projecte, pel que no ha obtingut cap guany econòmic.

Frases colpidores inunden la sala: “Ells no ens miraven als ulls i nosaltres no ens atrevíem a preguntar”. Són les veus dels intocables que han viscut un canvi radical a la seva comunitat, tot i que encara queda molta feina per fer.

“Hem declarat la guerra contra la pobresa”, aquesta és la clau de la lluita de la fundació Vicente Ferrer, que organitza la seva missió en diferents branques: la organització de les societats rurals, la igualtat de gènere, l’autonomia econòmica de les persones, la garantia dels drets humans i sobretot l’educació. Judith Herrera, membre de la fundació i responsable de la mostra, ha explicat que l’objectiu és “transmetre que un futur millor és possible per aquestes persones”.

Una inauguració de luxe

El passat dilluns 12 de gener es va fer la inaugració de la mostra, que va comptar amb personalitats de renom, com ara Lancy Dodem, el primer nen apadrinat per la fundació que avui n’és el portaveu a Espanya, com també el director a nivell estatal de la fundació, Jordi Folgado. També s’hi va projectar el curt “Un camino hacia la igualdad”.

L’exposició ha transitat prèviament per l’Hospitalet de Llobregat, Mataró, Girona, València i Bilbao. A Molins de Rei es pot veure fins el 23 de gener. L’horari de visita és de quatre de la tarda fins a les deu del vespre, les hores en que la Federació Obrera es manté oberta.

Recomanacions personalitzades