L’Ajuntament negocia amb Barcelona intercanviar Castell Ciuró per Santa Creu d’Olorda

L’Ajuntament de Molins de Rei ha donat un pas més en l’aposta per recuperar Santa Creu d’Olorda: proposa entregar Castell Ciuró i els terrenys del seu entorn a canvi de les cinc hectàrees de Santa Creu. El PP ha pactat amb el govern municipal la proposta mentre que l’oposició critica un canvi fet a última hora.

L'alcalde i diversos molinencs ballant sardanes a Santa Creu d'Olorda // Ajuntament de Molins de Rei

L’alcalde i diversos molinencs ballant sardanes a Santa Creu d’Olorda // Ajuntament de Molins de Rei

Aposta decidida per recuperar Santa Creu d’Olorda. L’alcalde, Joan Ramon Casals, s’ha reunit d’urgència aquest cap de setmana amb l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i li ha proposat fer un canvi de cromos: Santa Creu molinenca, Castell Ciuró barceloní. Per a Casals, “és l’oferta definitiva” ja que, segons l’alcalde, “Castell Ciuró pot convertir-se en un referent turístic que complementi a la marca Barcelona”.

L’Ajuntament de Molins de Rei ha presentat un dossier de tres pàgines on planteja diferents possibilitats de negoci a Castell Ciuró que el consistori ha descartat però que per la capital catalana podrien tenir sentit. Un casino, una botiga de moda outlet o una escola de cuiners de realitys televisius són algunes de les propostes plantejades en el document al qual ha tingut accés Viu Molins de Rei.

En el mateix document també es recullen els motius que donarien una major vitalitat a Santa Creu d’Olorda si passa a ser de Molins de Rei. A més del quadre del despatx de l’alcalde on es veu Santa Creu, l’ajuntament justifica la seva recuperació ja que “Molins de Rei necessita un lloc suficientment alt on es puguin ballar sardanes amb la seguretat de no ofegar-se en cas de pluja”, com passa en diversos punts del Centre Vila.

Fonts properes a les negociacions asseguren que el Museu Municipal ha elaborat un informe complementari a última hora que també ha estat entregat als negociadors barcelonins i on s’arriba a destacar el paper rellevant del Castell Ciuró durant el 1714 per tractar de convèncer a l’alcalde de la capital catalana. Segons les mateixes fonts, aquest ho ha desestimat perquè amb el Born ja en té prou.

Pacte amb el PP

El govern municipal ha trobat, una vegada més, el suport del PP. Emilio Ramos, únic regidor popular de Molins de Rei, ha exigit a la sociovergència que a Santa Creu, a més de sardanes, es “balli flamenc” i s’estableixi una jornada específica de celebració en honor a “les migues de Lorca” on es convidi a tothom a aquest plat com ja es fa any rera any al barri del Canal. La proposta ha agradat al govern municipal, sobretot als socialistes.

La resta de l’oposició, en bloc, s’oposa a la mesura. CUP, ERC i Iniciativa han criticat que aquesta modificació s’ha proposat a última hora, sense previ avís. “Quan hem rebut la trucada d’en Miguel Zaragoza no ens ho podíem creure”, ha assenyalat Roger Castillo, de la CUP. “L’excompany Jordi Romeu m’havia avisat d’aquesta jugada del govern però pensava que no ho amagarien com ho han fet”, ha denunciat per la seva banda Sílvia Guillén, d’ERC. Per últim, Sergi Conde, d’Iniciativa, ha criticat durament la sociovergència: “És un escàndol que es banalitzi així un tema tan transcendental per les properes generacions de molinencs com la propietat de Santa Creu”, ha afirmat per proposar “expropiar les cinc hectàrees a Barcelona sense previ avís”.

Església i Podemos, implicats

A la taula de negociacions entre els ajuntaments de Barcelona i Molins de Rei s’ha incorporat la parròquia de Sant Miquel. Mossèn Xavier Aymerich s’ha mostrat disposat a cedir la inutilitzada ermita de Sant Pere Romaní també a Barcelona a canvi de Santa Creu d’Olorda, tot i que quan Barcelona l’ha buscat al mapa ha decidit prescindir d’ella i no acceptar el pacte.

Podemos, sense que ningú el convidés, ha aparegut a la reunió per boicotejar-la. Els plans dels integrants del partit de recent creació passen per erigir una estàtua de grans dimensions de Pablo Iglesias al costat de Castell Ciuró en cas de guanyar les eleccions generals i les municipals en un mateix any i la pèrdua dels terrenys dificultaria les intencions del partit.

ACTUALITZACIÓ: Aquest text està escrit amb motiu del dia dels innocents, qualsevol semblança amb la realitat és pura coincidència. 

Recomanacions personalitzades