Les dones d’ICV demanen un acord municipal per “eradicar la violència masclista”

La secció femenina d’Iniciativa per Molins de Rei presentarà al ple municipal una moció per demanar que Ajuntament i activisme feminista sumin forces per elaborar recomanacions i mesures contra la violència masclista i alhora avaluar les polítiques locals d’igualtat.

Les responsables de Dones amb Iniciativa llegint el manifest // Jose Polo

Les responsables de Dones amb Iniciativa llegint el manifest // Jose Polo

“La nostra democràcia és incapaç de garantir el dret de les dones a viure lliures de violència”, llegia el passat divendres Mercè Ferrer, regidora d’Iniciativa per Molins de Rei, en un acte organitzat per les dones d’ICV del Baix Llobregat en motiu del Dia Mundial contra la Violència envers les dones. És per això que les Dones amb Iniciativa, la secció femenina del partit, ha endegat una campanya per fer arribar a tots els plens locals, i també al Parlament de Catalunya, una moció amb la que demana a les institucions públiques uneixin esforços amb les associacions i l’activisme per fer “recomanacions i mesures contra la violència masclista” i alhora avaluar les polítiques d’igualtat.

Elena Embuena, regidora de Polítiques d’Igualtat de Sant Joan Despí i responsable de Dones amb Iniciativa del Baix Llobregat, explicava a Viu Molins de Rei que l’objectiu de la moció és que “tots els ajuntaments es comprometin a seguir treballant contra la violència envers les dones”. L’ecosocialista també criticava, per exemple, el procés de privatització que ha patit part del Servei Integral de Sant Feliu, que dóna servei a nivell comarcal, i la reducció de personal.

Les polítiques d’austeritat com a forma de violència

L'acte a la plaça de la Llibertat  va tenir la col·laboració d'un artista gràfic // Jose Polo

L’acte a la plaça de la Llibertat va tenir la col·laboració d’un artista gràfic // Jose Polo

“El desmantellement dels drets que estan significant les polítiques d’austeritat i les retallades en l’Estat del Benestar són un retrocés en la llibertat i l’autonomia de les dones”, clamava Mercè Ferrer a la plaça de la Llibertat. Per les dones d’ICV, l’austeritat neoliberal “situa l’erradicació de la violència masclista més lluny encara” i retorna a les dones “a rols tradicionals i valors patriarcals”.

A més, les ecosocialistes denuncien que l’administració catalana està “incomplint les recomanacions d’organismes internacionals” per combatre la violència masclista. Per aquest motiu, les dones d’ICV del Baix Llobregat reclamen un “canvi de rumb” en la lluita contra el masclisme: “Ha de ser una prioritat de país”, afirmen.

La lectura del manifest i la moció va anar acompanyada de l’espectacle de percussió aportat pels timbalers del Cuc de Molins de Rei, que, en paraules de Josefina Pérez, membre d’Iniciativa per Molins de Rei, simbolitzaven els “crits contra el masclisme”. L’acte, va acabar amb una xerrada al local del partit per part de la secretaria de dones i cohesió social de CCOO, Alba García, i Saida Eliluch, responsable de Dones amb Iniciativa a Molins de Rei. García va criticar la gestió de les polítiques d’igualtat, quan l’any 2013 a Catalunya es van desestimar un 67% de les ordres de protecció que van demanar dones agredides física o psicològicament.

Avui, un 22% de les dones a Espanya afirma haver patit violència física o sexual, i un 30% denuncia haver patit violència física, psicològica o sexual a la infància per part d’un adult. Deu anys després de la Llei Integral de la Violència de Gènere, segons Dones amb Iniciativa, encara és visible com “es nega a milions de dones a viure una vida lliure de violències”.

Recomanacions personalitzades