La votació més emotiva i fotografiada

L’emoció del 9 de novembre marca la votació més fotografiada al municipi. Tot i que amb menys cues que al matí, durant tota la tarda els molinencs no han deixat d’adreçar-se als dos instituts públics per participar. Més de 120 voluntaris s’han mobilitzat per tal de fer efectiu el procés participatiu.

IMG_0006

Instant del recompte de vots al Lluís de Requesens // Elisenda Colell

Des de les set de la tarda entre els passadissos de l’institut Lluís de Requesens voluntaris impacients recorrien l’escola esperant el moment del recompte. El mateix passava al Bernat el Ferrer, on els últims votants s’aplegaven al gimnàs amb ganes de saber ja el resultat. Tot i que amb un fluxe molt menor que durant el matí, els flaixos de les càmeres dels telèfons mòbils no han deixat de retratar les cares més somrients immortalitzant el moment de votar.

“Avui és un dia únic per a tots nosaltres”, deia un votant als voluntaris de la seva mesa poc abans d’introduïr la butlleta dins l’urna de cartró. Mariadelis Olivares, una molineca que fa deu anys que viu al muncipi des de que va emigrar de Bolívia, ha pogut votar per primer cop. “Vull que Catalunya sigui lliure”, ha remarcat. Aplaudiments i crits d’eufòria han acomiadat la jornada a les vuit del vespre, quan els voluntaris de les meses han començat a buidar els sobres de les urnes i han iniciat el recompte.

Observadors internacionals

A partir d’un quart de vuit de la tarda, tres parlamentaris europeus han visitat l’institut Lluís de Requesens acompanyats per membres del Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat). Una parlamentària basca, un flamenc i un representant dels Pirineus francesos han observat, fins passades les nou del vespre, que el recompte es feia amb totals garanties. Mark Demesmaeker, diputat flamenc al Parlament Europeu ha qualificat el procés participatiu d’“impressionant” i ha remarcat que “la Unió Europea s’ha forjat en pro dels principis democràtics i de la lliure expressió”. El francès, Benestand, ha remarcat que “el procés no s’atura avui” i que el govern de Madrid “ha de donar una resposta”.

Problemes i anècdotes 

Fins pocs minuts abans de les 10 de la nit, els col·legis no han tancat les seves portes. Petits incidents en el recompte de vots han fet que s’allargués la jornada. Als dos instituts hi hagut meses on els voluntaris locals han hagut de comptar repetides vegades per tal de quadrar bé totes les xifres. Finalment s’ha aconseguit.

Durant la jornada de votació, s’han detectat més d’una desena de problemes d’identificació. En molts casos, persones, generalment grans, han presentat DNIs sense vigència. En altres situacions, habitants empadronats a Molins de Rei no han pogut votar perquè al seu DNI encara no hi constava com al seu lloc de residència. Com alternativa, es permet votar fins d’aquí 15 dies al Palau Robert de Barcelona.

Dins de les urnes de l’institut Bernat el Ferrer s’han trobat sobres amb sorpreses. Una carta d’un joc de rol ha estat un d’ells, com també ho ha estat un retall d’un fulletó amb la paraula No de la campanya “Ara és l’hora” . Les meses electorals han tingut llibertat per catalogar els vots més dubtosos com a “Altres” i cadascuna s’ha organitzat de la manera que ha considerat més eficient.

Oriol Morillo, gestor de procés a l’institut Bernat el Ferrer, explica que es considera “afortunat” de poder haver viscut un dia “tan especial” en primera persona. “Guanya clarament el sí sí, però també hi han paperetes de la resta d’opcions”, afirma mentre s’està acabant de fer el recompte.

Un cop s’han conegut els resultats, amb una victòria del Sí a la independència i una participació del 47% a Molins de Rei,  l’emoció i la satisfacció s’ha desfermat en forma d’abraçades entres els voluntaris que des de les 7 del matí han fet possible el procés de votació. Alguns fins i tot, s’han endut les urnes a casa per mantenir viu el record d’aquest procés participatiu sobre la independència de Catalunya.

 

Recomanacions personalitzades