Iniciativa debat entre federalisme i independentisme a les portes del 9 de novembre

Els ecosocialistes Jaume Bosch i Jose Luis Atienza protagonitzen un apassionat debat entre independentisme i federalisme. Part de la militància d’Iniciativa per Molins de Rei es mostra molt crítica amb la postura del partit a nivell nacional davant la consulta.

La seu d'Iniciativa es va omplir de militants per debatre al voltant de la independència i el federalisme // David Guerrero

La seu d’Iniciativa es va omplir de militants per debatre al voltant de la independència i el federalisme // David Guerrero

A un costat, Jaume Bosch, diputat d’ICV obertament independentista. A l’altre, Jose Luis Atienza, regidor d’ICV i tinent d’alcalde a l’ajuntament de Viladecans i declarat federalista. El ring: la seu d’Iniciativa per Molins de Rei, plena de gom a gom d’una militància local i comarcal inquieta i curiosa davant un debat que molts reconeixen que arriba tard. Tots dos ponents partien d’un mateix punt: el 9 de novembre, tots dos aposten pel sí a la mateixa pregunta, però a la segona difereixen.

“He intentat lluitar per un encaix però hem arribat a un punt d’esgotament que em porta a demanar un Estat diferent”, ha defensat Jaume Bosch, que considera la independència com  “una gran oportunitat per a les esquerres”. Per al diputat d’ICV al Parlament, “Espanya no accepta que és un estat plurinacional, no accepta Catalunya com interlocutora, parla des de la superioritat i així no ens podem asseure a negociar res”.

Lluny de les postures de Jaume Bosch s’ha mostrat Jose Luis Atienza, que ha defensat “un encaix entre Catalunya i Espanya mitjançant el pacte”. Atienza, històric regidor de Viladecans, ha apel·lat als sentiments: “Quan viatjo a Andalusia em trobo els accents del meu Viladecans”. Els seus arguments han anat acompanyats de cites a intel·lectuals d’esquerres espanyols com Alberti i Lorca. Atienza també ha repassat la construcció de Catalunya després del franquisme, destacant el paper del PSUC i posant sobre la taula una diferència clau amb aquell moment: “La classe treballadora del Baix Llobregat estava a Sant Boi l’11 de setembre del 76, allò era inclusiu, no com ara”. El regidor federalista també ha alertat del perill de divisió de la població en dos bàndols, “tots dos indignats a la seva manera amb els altres”.

El diagnòstic d’ICV fet per Atienza ha estat demolidor: “Veig una ICV agarrotada, som els pagafantes del sobiranisme i els acomplexats del federalisme”, ha assegurat amb vehemència, criticant que “sembla que l’ANC, el diari Ara i Mònica Terribas són els que realment governen la nostra organització”.

D'esquerra a dreta: Jose Luis Atienza, Carme Puig i Jaume Bosch // David Guerrero

D’esquerra a dreta: Jose Luis Atienza, Carme Puig i Jaume Bosch // David Guerrero

Fet el debat entre Atienza i Bosch, amb uns 20 minuts d’intervenció, ha estat el torn del públic, i aquí és quan s’ha mostrat la diversitat de punts de vista que aplega el partit. La majoria de les intervencions han estat crítiques amb la direcció nacional del partit i la seva postura davant la consulta. “Quan escolto a Jose Luis Atienza torno a sentir ICV, em fa sentir de nou prop del partit després de dos anys sense entendre moltes coses”, ha assegurat un militant local que ha conclòs el seu torn de paraula dient que “si Catalunya és independent, haurem de demanar la independència del Baix Llobregat, perquè si fem un Estat per fer polítiques d’esquerres, aquest és el lloc”.

“A mi els polítics del partit em fan sentir malament”, ha arribat a denunciar un militant, lamentant que ICV hagi “fet el joc” als independentistes sense ser-ho. En la mateixa línia, un altre assistent ha criticat que “la opinió col·lectiva del partit ha estat segrestada” i ha lamentat la indefinició del partit davant la independència. “No podem no tenir opinió en un tema tant important com aquest”, ha assegurat.

També han aparegut opinions favorables a la independència i han defensat l’actuació del partit davant la consulta. Ho han fets càrrecs destacats en la direcció local del partit en el passat, com Genoveva Català, i del present, com Rafa Bellido. El que tots han coincidit un cop finalitzat el debat és que aquesta contraposició d’idees feia falta tot i que possiblement arriba tard.

Recomanacions personalitzades