La botiga de moda “Trento” retira una campanya publicitària per por a represàlies

La propietària del comerç de roba Trento Selection, situat al carrer Major, denuncia haver patit diverses pintades i actes vandàlics des del dimarts 21 d’octubre degut a una campanya publicitària. Grups feministes del municipi qualifiquen la publicitat dels aparadors de “sexista” però no reconeixen haver comès cap dels incidents.

Una de les frases, col·locades a l'aparador de la botiga // Dolors Lobato

Una de les frases, col·locades a l’aparador de la botiga // Dolors Lobato

Coco Chanel deia que “no existeixen les dones lletges, només dones que no es saben arreglar”. En la mateixa línia Valentino, el famós dissenyador italià, explicava que “la moda és perdurable i atemporal, com l’estil i el bon gust innat a la dona”. Menys coneguda és la cita de la protagonista de Sexo en Nueva York Carrie Bradshaw on afirma: “M’agrada tenir el meus diners on els pugui veure, penjant de l’armari”. Aquestes tres frases formen part d’una campanya publicitària que va engegar la botiga Trento Selection, situada al carrer Major, entre els seus seguidors a les xarxes socials. Les frases, que estaven exposades a l’aparador de la botiga des del dia 15 d’octubre, s’emmarquen en un concurs on els participants triaven una de les frases i podien guanyar uns pantalons de premi.

La propietària, Dolors Lobato, ha explicat a Viu Molins de Rei que ha retirat la campanya tement possibles accions contra el seu negoci. I és que el dia 21 d’octubre Lobato assegura que va haver de netejar l’aparador de pintades on acusaven l’establiment de “sexista, capitalista i fals”. Dos dies després, dijous 23, la persiana del comerç estava forçada i s’havia llençat a dins una bomba fètida. També hi constava una altra pintada a la façana i les frases estaven ratllades amb rotulador permament. Lobato defensa la seva postura al·legant: “És la meva manera de guanyar-me la vida”. La propietària, molesta per la polèmica, assegura amb rotunditat: “Ningú em pot obligar a treure la meva publicitat del meu propi negoci”. Lobato també afirma que l’assegurança de la botiga, al tractar-se d’una franquícia, no cobreix les pèrdues provocades per aquests danys.

Imatge del comerç, dijous al matí // Dolors Lobato

Imatge del comerç, dijous al matí, amb la perisana forçada // Dolors Lobato

Alguns col·lectius acusen Trento de “sexista”

La persiana de la botiga, forçada, amb les marques de la bomba fètida // Dolors Lobato

La persiana de la botiga, forçada, amb les marques de la bomba fètida // Dolors Lobato

Abans dels atacs a aquest establiment, la publicitat de l’aparador va cridar l’atenció d’alguns activistes d’Arran, el Grup de Dones Molins o l’espai Mallolis, que ho consideren una via per “mantenir estereotips sexistes que defineixen la dona com un objecte, sense tenir en compte les seves capacitats humanes”. Ho afirma Susanna Martínez, membre del Grup de Dones Molins, que demanava la retirada immediata d’aquests eslògans.

Una vintena de persones es van adreçar a la botiga el dimecres 22 d’octubre per demanar que s’eliminés de forma “pacífica i educada” aquesta campanya, tot i que la propietària s’hi va negar, després de la concentració en favor de l’anomenada Vaga de totes. Cap d’aquests col·lectius reconeix l’autoria dels fets vandàlics.

Durant tota la tarda del mateix dimecres es van repartir octavetes on Arran Molins feia una crida per anar a reclamar la supressió de la campanya publicitària i s’anunciaven accions. “Si no ho treuen, farem pública la nostra insatisfacció fins aconseguir el nostre objectiu”, asseguraven. El dia després aquesta mateixa organització assegurava que les pintades “no eren obra” seva a través de les xarxes socials. Argumentaven, a més, que les pintades estaven fetes en castellà quan ells sempre que actuen fan servir el català.

La Guàrdia Urbana, absent

Des de les quatre de la tarda del dimecres 22 la propietària va avisar la policia local per evitar qualsevol incident, sabent que grups d’aquests col·lectius volien fer pressió al comerç. El cos policial, però, mai va aparèixer per mediar en el conflicte. El cas ja ha estat denunciat als Mossos d’Esquadra, que ara investiga l’autoria dels incidents.

Recomanacions personalitzades