L’exinterventora municipal perd el judici contra l’Ajuntament de Pallejà

L’exgerent de l’Ajuntament de Pallejà ha estat absolt del delicte d’assetjament sexual del qual l’acusava la interventora municipal, Gemma Vigatà, que mesos abans havia denunciat al llavors alcalde de Molins de Rei, Ivan Arcas, per prevaricació i tràfic d’influències. La justícia no li ha donat la raó en cap dels dos casos.

captura-informe-intervencio-clam-380x248La interventora que va posar contra les cordes a Ivan Arcas denunciant-lo per prevaricació però a qui després la justícia no li va donar la raó, ha obtingut el mateix resultat a Pallejà. En aquest cas la denúncia va ser per assetjament sexual al gerent de l’Ajuntament del municipi veí, el que va provocar que fos suspesa de sou i feina tant ella com el gerent fa dos anys, pocs mesos després de marxar de Molins de Rei.

El jutjat penal número 20 de Barcelona ha dictat sentència i en ella no dóna la raó a la interventora: absol del delicte d’assetjament sexual a l’exgerent, Manolo Rodríguez, i nega que hi hagués una actitud intimidatòria o vexatòria contra la interventora, com aquesta assegurava a la denúncia. La sentència contrària als interessos de la interventora, Gemma Vigatà, també nega que l’alcalde, Ismael Àlvarez (CiU), hagués exercit pressions sobre la denunciant.

Segons la defensa de l’Ajuntament, “la intenció de la interventora era pressionar els responsables municipals per a consolidar la seva plaça sota la presumpta coacció al que en aquell moment era el gerent del consistori i acusant de connivència a l’alcalde”. Fonts municipals explicaven en el moment que es va destapar el cas que va ser el propi alcalde qui va decidir portar les acusacions d’assetjament laboral als jutjats i va instar a la Policia Local a obrir les diligències necessàries després de les queixes de la interventora.

El text judicial desestima també les acusacions de la interventora de presumptes pressions laborals afirmant que “no ha quedat provat que l’acusat tingués possibilitat d’incidir en les aspiracions professionals de la denunciant en el seu lloc de treball”. El jutge destaca que ni el gerent ni l’alcalde poden intervenir en la ratificació d’un càrrec que està adscrit al ministeri d’Administracions Públiques del govern espanyol, desmuntant així la teoria de la interventora, a qui si que podien acomiadar, com sembla ser que era la intenció dels responsables municipals des de setmanes abans de fer-se públic el presumpte assetjament sexual.

Una trajectòria complicada a Molins de Rei

Un any abans d’aquesta polèmica de la que ara ha sortit el pronunciament judicial, la interventora marxava de l’Ajuntament de Molins de Rei després d’un dur enfrontament amb l’alcalde d’aquell moment, Ivan Arcas. La interventora va fer un informe pocs mesos abans de les eleccions municipals del 2011 en el que apuntava indicis de prevaricació i tràfic d’influències per part del consistori molinenc en la contractació d’un servei d’assessoria mediambiental a l’empresa Clam Consulting, companyia del cunyat del cap de l’àrea d’Economia i Serveis Generals en aquell moment, Joan Montserrat. Tant la interventora com el PSC van portar el cas a la justícia.

L’alcalde ecosocialista, amb el suport d’ERC i CiU amb qui formava govern, va tallar en sec els moviments de Gemma Vigatà amb una resolució d’alcaldia que escapçava de manera contundent les seves competències i restringia les funcions corresponents a Intervenció. Un any després la Fiscalia va confirmar les irregularitats administratives però no les va considerar delictives, arxivant les acusacions i donant per tancat el cas. Amb la justícia donant-li la raó, Ivan Arcas va demanar que es recuperés públicament l’honor dels implicats en el cas i va proposar que s’obrís un expedient informatiu contra la interventora, tot i que l’actual equip de govern mai ha atès les seves reivindicacions.

Recomanacions personalitzades