Podemos es presenta a Molins de Rei a peu de plaça i davant de 200 persones

Al voltant de 200 persones assisteixen a la presentació de Podem-Podemos, feta a la plaça de la Creu. Davant un públic molt heterogeni fan una crida a recuperar la democràcia des dels ajuntaments i anticipen la seva intenció de presentar-se a les properes eleccions municipals.

D'esquerra a dreta: Lucas Silvano, Ruth Castro i Alejandro Pérez // Jose Polo

D’esquerra a dreta: Lucas Silvano, Ruth Castro i Alejandro Pérez // Jose Polo

Després d’aconseguir 422 vots a Molins de Rei a les passades eleccions europees sense fer cap tipus de campanya a nivell local, el partit que amenaça amb trencar el bipartidisme a Espanya, Podemos, s’ha presentat oficialment al municipi. En consonància amb el seu discurs, on parlen de recuperar la política des del carrer, la presentació s’ha fet a peu de plaça. Concretament a la de la Creu, on s’han reunit al voltant de 200 persones el dissabte 19 de juliol tot i la xafogor que encara feia a les set de la tarda.

En només una aparició pública, 40 persones aproximadament han decidit signar i formar part del cercle, nom amb el que ells anomenen el que en el partits tradicionals serien les agrupacions. També han aconseguit mostres de suport espontànies, com la d’un fuster que els ha fet la tarima del partit al escoltar-los parlar casualment sobre el projecte en un bar del barri del Canal. Es podria dir que han aparegut fent una demostració de força o, si més no, de capacitat de convocatòria i mobilització.

Tot i que representen a una formació que es constitueix per primera vegada a nivell local, els impulsors de Podem-Podemos Molins no són desconeguts dins de certs cercles de l’activitat política molinenca. Les primeres passes del partit comandat pel mediàtic Pablo Iglesias a nivell estatal les han donades de la mà de persones que han impulsat moviments com Dempeus Molins! o el Procés Constituent, completament oblidat a hores d’ara, com a mínim, a Molins de Rei. També han format part de col·lectius de lluita anticapitalista com Molins en Lluita. Tenen cert recorregut polític i han estat protagonistes d’àcides crítiques a l’actual govern municipal format per CiU i PSC.

“Els ajuntaments s’han convertit en estructures clientelars”, ha denunciat Lucas Silvano, al inici del seu discurs. Segons ell, la democràcia “s’ha usurpat” als ciutadans i proposen “una participació més directe” per anar més enllà del vot cada quatre anys. “El municipalisme és la clau de volta del canvi perquè és l’estructura més propera al ciutadà”, ha assegurat.

Alejandro Pérez ha fet una valoració del context en el qual ha nascut una iniciativa com Podemos. “El sistema s’ha esgotat i hem de desallotjar a la casta dels centres de poder”, ha afirmat amb contundència. Per la seva banda, Ruth Castro ha fet una explicació de com funciona el nou partit i ha explicat que Molins de Rei és “un dels últims pobles de la comarca on ha arribat el moviment”. Tot són crides a la ruptura democràtica amb l’actual sistema que, segons ells, està completament esgotat.

Després de les intervencions dels impulsors del cercle, s’ha fet un torn de paraules on els ciutadans han participat obertament. Reflexions sobre qui s’ha quedat el poder després del franquisme, el paper del món local en un sistema cada cop més globalitzat o preguntes sobre el currículum dels joves que han iniciat l’aventura de Podemos s’han fet notar.

El perfil d’assistent ha estat molt heterogeni, amb gent de totes les edats. Hi havia persones que normalment es poden veure en els actes polítics del municipi i altres que no. També hi havia militants d’altres partits polítics, sobretot d’Iniciativa. De fet, es podia escoltar alguna crida a la “confluència” entre alguns ecosocialistes després de l’acte.

La plaça la Creu plena de persones per escoltar Podemos // Jose Polo

La plaça la Creu plena de persones per escoltar Podemos // Jose Polo

Intenció de presentar-se a les eleccions

Podemos té una clara intenció de presentar-se a les properes eleccions municipals. Encara és massa d’hora per saber si ho faran o no i per especular sobre possibles candidats ja que tot just ara s’han posat a treballar. De fet, encara no han realitzat ni la primera assemblea. Això sí, ja tenen data: es celebrarà el proper dissabte 26 de juliol a les 7 de la tarda a la Federació Obrera.

Recomanacions personalitzades