El Grup de Dones de Molins recorda el paper de les mestres de la República amb un cinefòrum

El Grup de Dones de Molins de Rei fa una recerca sobre les mestres molinenques durant la República. Exposen la informació en una nit de tertúlia a la plaça de la Creu, on també s’ha vist la pel·lícula Las maestras de la República i s’ha fet un sopar popular.

La plaça de la Creu va ser l'espai on les mestres de la República van ser recordades // Grup de Dones de Molins

La plaça de la Creu va ser l’espai on les mestres de la República van ser recordades // Grup de Dones de Molins

Una vetllada debatent, a peu de plaça, sobre el paper de les mestres durant els anys de la República. Així ha estat la nit del divendres 4 de juliol, quan el Grup de Dones de Molins de Rei ha organitzat un sopar tertúlia, amb projecció de pel·lícula inclosa, a la plaça de la Creu o, com elles diuen, la plaça de les Dones, un espai que cada cop s’han fet més seu aquest grup de molinenques reivindicatives.

El grup feminista, que està anant més enllà de la reivindicació en contra de la llei Gallardón, s’ha preguntat quines van ser les mestres republicanes a les quatre escoles de Molins de Rei de l’època, han analitzat el context històric on van fer la seva tasca i, també, les dures i fosques conseqüències del franquisme sobre elles. En concret, han retrobat treballs històrics fets per historiadores del municipi que s’han resumit i debatut amb la fresca de la nit després de veure el filme Las maestras de la República. Les organitzadores han qualificat la nit de “entranyable, diversa, emotiva i plural”.

Per posar alguns exemples, s’ha recordat la tasca de la mestra republicana de la Rierada, Joaquima Colomer, de Beatriu Casanovas o Caterina Casas, primera dona regidora a l’Ajuntament de Molins de Rei l’any 1936 i que fins fa uns anys donava nom al local de la desapareguda seu d’Esquerra Republicana al carrer Major. “Aquestes dones i moltes més mereixen un espai en la història del nostre poble”, explica el Grup de Dones en un comunicat, en referència a unes mestres valentes i compromeses que van participar en la conquesta dels drets de les dones i en la modernització de l’educació, basada en els principis de l’escola pública i democràtica.

El Congrés notifica que ha rebut les 4.000 signatures

Recentment el Congrés dels Diputats de Madrid ha notificat oficialment al Grup de Dones l’entrada de la sol·licitud per retirar la Llei Gallardón, on informaven de la presentació de les 4.000 signatures que es van entregar al Registre de la Propietat el passat mes d’abril. Des del Congrés s’informa a les molinenques que la sol·licitud serà trasllada a la comissió de peticions de la Cambra pel seu oportú estudi i tramitació. “Tot i que és d’agrair l’acusament de rebut tot traspua una certa hipocresia”, denuncien des del Grup de Dones.

Recomanacions personalitzades