El cafè de comerç just de Molins de Rei s’inclou dins d’una guia de bones pràctiques de cooperació

L’experiència del projecte “cafè ciutat” amb producte de Comerç Just que es va materialitzar en el cafè de Molins de Rei amb la imatge de la Federació Obrera és un dels fils conductors de la guia de bones pràctiques de la cooperació de la Diputació de Barcelona.

El cafè de Comerç Just de Molins de Rei amb la imatge de la Federació Obrera // Irina Gimeno

El cafè de Comerç Just de Molins de Rei amb la imatge de la Federació Obrera // Irina Gimeno

Molins de Rei és un dels vuit municipis catalans que l’any 2010 es va acollir a un innovador programa fer el seu “cafè ciutat” per fomentar el consum de cafè d’una manera responsable entre la ciutadania, coneixent el seu origen i les condicions en el què ha estat cultivat, produït, distribuït i comercialitzat. La iniciativa va ser impulsada per l’organització Alternativa3 amb les entitats de comerç just de les ciutats corresponents. Ara, la Diputació de Barcelona l’ha recollit com a bona pràctica dins d’una guia de cooperació que ha estat presentada precisament a la Federació Obrera, l’edifici que serveix com imatge representativa del cafè de Molins de Rei després d’una votació popular realitzada fa quatre anys.

Des dels seus inicis, el projecte Cafè Ciutat a Molins de Rei es va voler vincular amb el projecte de cooperativisme per excel·lència que havia existit al municipi: la Federació Obrera a l’època de la República. D’aquesta manera es volia entroncar la història de l’espai en el que el moviment obrer es va desenvolupar amb força al municipi amb la idea de les cooperatives productores de cafè, com va explicar la presidenta de l’Associació Comerç Just de Molins de Rei, Rosa Maria Coso, acompanyada de la responsable del projecte, Núria Camps.

En l’acte es va fer un repàs del projecte de cafè ciutat, que ja porta en marxa quatre anys a Molins de Rei i a ciutats com Terrassa, Mataró, Manresa i Sant Quirze del Vallès. Cada ciutat està vinculada a una cooperativa d’origen concreta. Els responsables de la iniciativa van recordar que es va escollir el cafè com un producte representatiu del Comerç Just perquè és un producte quotidià i perquè pot esdevenir una eina important: “si com a consumidors demanem que es pagui un sou digne als productors, estem treballant pels drets humans i per la millora de les relacions internacionals”, van assegurar els seus impulsors, recordant que el cafè és la segona matèria primera que mou me´s dines al món, després del petroli i que 25 milions de persones viuen de forma directa del cafè, mentre que 100 milions ho fan de manera indirecta.

El cafè de Molins de Rei provinent del Comerç Just es pot comprar habitualment a diversos establiments del municipi. L’associació de Comerç Just el subministra puntualment tot i tancar el seu establiment fa tres anys i també el posa a la venda quan l’entitat surt al carrer en moments com la Fira de la Candelera.

Recomanacions personalitzades