El Multireferèndum aconsegueix la participació de 559 persones

Un total de 559 persones participen en el Multireferèndum a Molins de Rei celebrat el dia de les eleccions europees. 110 dels participants van participar de manera anticipada a les meses instal·lades durant els dies previs i la resta ho van fer el diumenge 25 de maig, quan les taules es van haver de recollir davant la pressió policial.

Una de les taules del Multireferèndum // Multireferèndum Molins

Una de les taules del Multireferèndum // Multireferèndum Molins

559 persones han participat en el Multireferèndum, iniciativa que portava al debat públic temes d’interès general per la ciutadania. Els resultats que s’han obtingut reflecteixen que gairebé totes les persones que han votat prefereix una agricultura sense transgènics (91,6%) i que els ciutadans siguin els qui controlin democràticament el sector energètic (97,85%). La gran majoria també aposta per què el govern de la Generalitat deixi de pagar el deute i els interessos corresponents que la ciutadania declari il·legítims (91,23%). Per últim, els ciutadans que han participat en aquesta iniciativa recolzen que les Iniciatives Legislatives Populars (ILP) puguin sotmetre la seva proposta a un referèndum vinculant (95,71%). Aquestes dades surten només dels vots recollits a les urnes. Cal tenir en compte, però, que també s’ha votat electrònicament.

Durant el diumenge van participar un total de 449 persones, mentre que la resta -110 persones- ho van fer durant els dies previs en les quatre jornades de vot anticipat als carrers de Molins de Rei i a l’Ateneu Mulei. Entre els votants hi havia veïns del Papiol, Sant Feliu de Llobregat i Castellbisbal, entre altres municipis de l’entorn on no hi havia urnes del Multireferèndum.

El comitè local del Multireferèndum valora positivament aquestes xifres tot i reconèixer mancances per fer arribar la proposta al conjunt de la població. Els organitzadors ho justifiquen “per qüestions de temps, per les dificultats per difondre la proposta a través dels grans mitjans i per l’actuació dels Mossos d’Esquadra”.

“Èxit” malgrat la prohibició

La jornada electoral es va celebrar amb normalitat fins al voltant de les 6 de la tarda que els Mossos d’Esquadra van desallotjar els dos espais de votació instal·lats a la plaça de la Creu i la plaça de l’Ajuntament. Els organitzadors van decidir traslladar les urnes a l’Ateneu Mulei -com a propietat privada no podia actuar la Junta Electoral Central- on es va poder votar fins les 8 del vespre.

El comitè local del Multireferèndum lamenta que “aquesta iniciativa que comptava amb el suport unànime de l’Ajuntament no hagi pogut desenvolupar-se amb normalitat democràtica”. Tot i això, celebra “l’exercici normalitzat de desobediència davant aquestes actuacions incomprensibles en un país democràtic que vol decidir lliurement el seu futur”.

Tot i els obstacles, el Multireferèndum “ha viscut una excel·lent jornada de participació popular”, així ho considera el Comité Local d’aquesta iniciativa a Molins de Rei. Dies abans de la seva celebració, la Junta Electoral Central va prohibir la celebració del multireferèndum per la seva coincidència amb les eleccions europees. Tot i això, a Molins de Rei es van establir dues meses tal i com es va informar, a la plaça de la Vila i a la plaça de la Creu.

Recomanacions personalitzades