Un grup d’alumnes porten la historiadora Assumpta Montellà al Bernat el Ferrer

Són estudiants de primer de Batxillerat i han simulat ser una empresa de gestió cultural en l’assignatura d’Història del Món Contemporani. Han aconseguit portar la historiadora Assumpta Montellà per parlar de la Maternitat d’Elna. 

Fotografia de la xerrada // cedida per l'organització de l'acte

Fotografia de la xerrada // cedida per l’organització de l’acte

Un grup d’estudiants de primer de batxillerat de l’institut Bernat el Ferrer han organitzat un acte amb la historiadora i escriptora Assumpta Montellà per parlar de la Maternitat d’Elna. Es tracta d’una iniciativa que forma part de la tasca que fan com a estudiants de l’assignatura d’Història del Mon Contemporani. Dins d’aquesta matèria els estudiants han hagut de simular que eren una empresa de serveis culturals, repartint-se les diferents tasques que comporta organitzar un acte d’aquestes característiques. Dins de la seva planificació, expliquen que han escollit aquesta temàtica per “commemorar el 69è aniversari de la fi de la 2a Guerra Mundial i els 75 anys de la fi de la Guerra Civil espanyola”.

Durant l’acte realitzat a l’institut, Montellà ha relatat els motius que la van portar a investigar l’exili republicà i les condicions dels refugiats en els camps d’Argelers, Sant Cebrià de Rosselló i Ribesaltres. També, com no podia ser d’una altra manera, ha explicat la història d’Elisabeth Eidenbenz, la creadora de la maternitat d’Elna, una iniciativa que va aconseguir salvar-li la vida a 597 persones el nom de les quals, recollits en una llista, ara decoren amb una gran placa commemorativa l’antic recinte de la maternitat.

Montellà ha destacat que a vegades era “molt difícil trencar el silenci i introduir-se a les vides de les dones que havien de tenir fills a les platges d’Argelers”. La xerrada ha estat molt emotiva i, fins i tot, el jove públic s’ha emocionat en més d’una ocasió escoltant aquest relat segons informen els organitzadors.

Recomanacions personalitzades