Iagoalaiaga i els detectius salvatges posen el dit a la nafra al Músiques Invisibles

El grup de Gurb (Osona) presenta el seu primer àlbum, Notícies de Gurb, al cicle Músiques Invisibles. Iagoalaiaga i els detectius salvatges defensen una cançó d’autor modernitzada denunciant temes d’actualitat com el drama dels immigrants irregulars i els CIE.

Músiques Invisibles Iagolaiaga

La cançó d’autor en un format diferent al tradicional va ser la protagonista de l’últim concert del cicle Músiques Invisibles. El grup osonenc Iagoalaiaga i els detectius salvatges van defensar el seu primer disc, Notícies de Gurb, nom escollit en referència a la seva localitat de procedència.

Des del punt de vista del compromís polític i social, les cançons van posar el dit a la nafra de diferents problemàtiques que ens envolten, com la immigració, parlant a les seves lletres al drama de les pasteres o els Centre d’Internament d’Estrangers (CIE), per exemple. “Si hem de fer la independència, que aquesta sigui sense llei d’estrangeria”, van exclamar en una ocasió entre cançó i cançó. Es volia posar llum a les vergonyes de la societat.

Precisament les lletres són l’eix central de les composicions d’aquest grup. “Les cançons estan fetes a partir del que diuen”, explicava el líder de la banda, Santi Eizaguirre, al programa de ràdio l’Altraveu en l’entrevista prèvia al concert. Una sensibilitat social que tampoc va excloure temes més quotidians o sentimentals.

Alguns dels components del grup són ex Cheb Balowski i, fins i tot, es va arribar a versionar a Leonard Cohen en català. També es va dedicar una cançó a explicar la història de Joseba Sarrionandia, el poeta basc que va inspirar una altra peça musical, el Sarri, Sarri dels mítics Kortatu.

Recomanacions personalitzades