La Guàrdia Urbana intenta multar un home que demanava al carrer

Controvertida actuació de la Guàrdia Urbana amb un home que demana a la porta del Mercadona del barri de la Granja. Els agents li reclamen els diners recaptats per pagar la multa que volien imposar-li per exercir la mendicitat al carrer. 

Imatge de l'entrada del Mercadona, on estava l'indigent // Jose Polo

Imatge de l’entrada del Mercadona, on estava l’indigent // Jose Polo

Un home de mitjana edat demanava diners i aliments a la porta del Mercadona, al barri de la Granja, quan un agent de la Guàrdia Urbana es va acostar al captaire. Sense dir res, el policia va retirar el cartell que tenia al seu costat la persona que demanava i on explicava la seva situació. L’home va dir-li a l’agent que tornés el cartell al seu lloc i aquest el va informar que no podia estar al carrer pidolant. Pocs minuts després, arribava una patrulla de la Guàrdia Urbana amb dos agents més. Un d’aquests li va prendre de nou el cartell i a continuació va demanar a l’indigent que els hi entregués els diners que havia aconseguit durant l’estona que portava allà.

Sorprès, el pidolaire va preguntar per què volien els diners i l’agent va contestar que aquests diners servirien per pagar la multa. L’home no donava crèdit i els va explicar que ell no tenia diners per pagar cap sanció, que sinó no estaria pidolant i els va oferir la seva detenció. Ràpidament, l’individu va agafar els seus diners recaptats -no més de 5 euros- i va oposar resistència a marxar-se del lloc.

L’episodi, que va succeir el divendres 24 de gener al matí amb el Mercadona de la Granja ple de compradors, va finalitzar amb la policia comunicant-li al pidolaire que “prendrien mesures” davant la seva actitud. L’home, resident a Sabadell i amb sis fills, tres d’ells vivint a casa i un d’aquests patint una discapacitat, va ser el centre d’atenció durant una bona estona i van ser moltes les persones que van deixar-li aliments al cistell de la compra que tenia al seu costat. En aquest moment es va viure la situació més surrealista d’un episodi ja de per si esperpèntic: els policies demanaven explicacions a la gent que entregava al pidolaire alguns productes comprats al supermercat.

Tot i que les ordenances de convivència deixen clar que està prohibit demanar al carrer, segons aquestes, només serà en última instància quan es posarà una multa i mai es prendrà aquesta mesura sense haver passat abans per tots els passos previs, com contactar amb Serveis Socials. Si un home demana diners o menjar al carrer, el més probable és que no tingui recursos per fer-se càrrec d’una sanció econòmica.

Recomanacions personalitzades