La PAH actua per segon dia consecutiu a Molins de Rei

Membres de les PAH Molins de Rei, Sant Vicenç i Baix Llobregat Nord fan una actuació a l’oficina d’Ibercaja del barri de la Granja. Demanen la solució pel cas de Vansesa Taranilla, d’Abrera. L’entitat es mostra poc flexible i intenta boicotejar una reunió prèviament pactada. 

Alguns dels papers enganxats eren un homenatge al president d'Ibercaja // Jose Polo

Alguns dels papers enganxats eren un homenatge al president d’Ibercaja // Jose Polo

La por està canviant de bàndol. L’oficina d’Ibercaja, situada al barri de la Granja, ha decidit tancar durant tot el matí de divendres 14. El motiu: les Plataformes d’Afectats per la Hipoteca (PAH) del Baix Llobregat Nord, Sant Vicenç dels Horts i Molins de Rei havien convocat una acció per tal d’ajudar a Vanesa Taranilla, una afectada que tenia una reunió concertada a les 9:30 del matí.

És la segona acció de la PAH a Molins de Rei en només 24 hores. Quan la trentena de membres de les PAH han arribat a la seu molinenca d’aquesta entitat bancària per donar-li suport a Taranilla exercint la pressió pacífica s’han trobat amb les portes tancades, tot i que hi havia treballadors en el seu interior. Ibercaja es negava d’aquesta manera a qualsevol tipus de negociació i, a més, perdia una jornada de contacte amb els seus clients.

La PAH, però, ha seguit insistint i un cop empaperat amb cartells i pamflets tot l’exterior de l’oficina han arribat els Mossos d’Esquadra. Aquests han negociat amb la direcció de la sucursal per tal que accedissin a negociar. Finalment, gràcies al paper dels cossos de seguretat, la direcció de l’oficina s’ha sentit prou segura com per negociar amb l’afectada. Mentrestant, i sempre amb la porta del banc tancada amb clau no fos cas que algú pogués entrar, la PAH ha continuat animant la seva companya a base de crits de “sí es pot” o “Amado, cabró, volem la dació” en referència al president d’Ibercaja, Amado Franco. Sempre s’ha actuat de forma pacífica.

Tot i que la reunió s’ha produït finalment, aquesta no ha estat gens productiva. S’ha aconseguit el compromís d’Ibercaja de que estudiarien el cas de Taranilla en els propers set dies i s’ha emplaçat a una nova reunió. “No han fet res, només bones paraules”, resumia la interlocutora de la PAH. I és que aquesta entitat bancària, segons explica la plataforma, es mostra enrocada en la seva posició en la majoria de casos.

Diferents PAH han donat suport a Vanesa Tiranilla // Jose Pol

Diferents activistes de la PAH han donat suport a Vanesa Tiranilla // Jose Polo

“Si tu no lluites pels teus drets ningú ho farà”

Vanesa Taranilla, de 36 anys, demana a Ibercaja la dació en pagament després de pagar-li a l’entitat bancària 140.000 euros en vuit anys. Tenia un negoci a Molins de Rei que la va portar a demanar la hipoteca. “Porto un any sense pagar hipoteca per problemes de feina”, reconeix Taranilla. “He vingut 1.000 vegades a negociar però no volen”, renega.  Amb dos fills, un de 10 anys i un altre de 8, exclama que vol “començar de zero”. Aquesta entitat bancària vol refinanciar-li el deute existent.

Si acceptés el que li ofereixen, acabaria pagant al voltant de 400.000 euros per un immoble que té menys valor. Taranilla viu a Abrera i forma part de la PAH Baix Llobregat Nord. Explica que estar immersa a la marea verda significa “ser solidaris els uns amb els altres”. Conscient de la seva situació però amb coratge afirma que “si tu no lluites pels teus drets ningú ho farà”. Amb la PAH està acompanyada en la seva lluita.

Recomanacions personalitzades