La llei Wert posa en perill la continuïtat del reeixit PQPI

La nova llei d’educació elimina els programes de qualificació professional inicial (PQPI) que fins ara han funcionat amb èxit a Molins de Rei i molts altres municipis. Seran substituïts per l’anomenada FP bàsica, que presenta unes característiques diferents que no agraden a la comunitat educativa.

Cándida Prieto i Meritxell Martín, tutores del Programa de Qualificació Professional Inicial - Pla de Transició al Treball (PQPI - PTT) de Molins de Rei, van recollir el premi Educació // Jordi Julià

Cándida Prieto i Meritxell Martín, tutores del Programa de Qualificació Professional Inicial – Pla de Transició al Treball (PQPI – PTT) de Molins de Rei, van recollir el premi Educació de Ràdio Molins de Rei fa uns mesos // Jordi Julià

La LOMCE, altrament coneguda com a llei Wert, no té prevista la continuïtat del Programa de Qualificació Professional (PQPI) ni del Pla de Transició al Treball (PTT) dins del nou sistema educatiu. Aquests són cursos adreçats als alumnes que no han aconseguit el graduat d’educació secundària o han abandonat els estudis i es presenta com una oportunitat d’incorporar-los al mercat laboral o redreçar-los a altres itineraris formatius com cicles de grau mitjà.

La nova llei d’educació els substitueix pel que anomena “FP bàsica”, a la que s’enviaran alumnes des dels 14 anys, quan encara no tenen edat de treballar, en comptes dels 16, com fins ara. A més, la ràtio màxima d’alumnes per aula passarà dels 15 actuals a 30, el doble.

“Tot el que parlem sobre aquesta llei s’ha de posar en provisionalitat ja que no sabem el termini d’aplicació d’aquesta i, a més, hi ha recursos d’inconstitucionalitat presentats”, apunta el regidor d’Educació, Xavi Paz (PSC). El socialista també assegura que des de l’Ajuntament defensaran “fermament uns programes avalats per anys d’èxits i esperem que la llei Wert no sigui el pretext per eliminar un programa com aquest”.

La posició de l’Ajuntament, doncs, és rotundament contrària a una possible eliminació del PQPI i del PTT. Aquests programes estan finançat pel consistori i la Generalitat, que es reparteixen les despeses que genera al 50%. Actualment, a més del curs d’auxiliar de comerç i atenció al públic que acaba d’obrir una botiga de roba de segona mà a l’avinguda València també es realitza un curs de cuina. Tots dos compten amb 14 alumnes.

Recomanacions personalitzades