El president de la Cambra de Comerç presenta les exportacions com la clau per la recuperació econòmica

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, ha exhibit optimisme davant la situació econòmica actual. Valls ha presentat el sector exterior com “el motor de la recuperació econòmica” en una xerrada davant empresaris en el marc de la 163a Fira de la Candelera.

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, va pronunciar amb un to molt pausat una conferència sobre el sector exterior // David Guerrero

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, va pronunciar amb un to molt pausat una conferència sobre el sector exterior // David Guerrero

Les empreses que aposten per l’exportació i fixen la seva atenció en el mercat exterior són la clau per a la recuperació econòmica i “poden afrontar el futur amb optimisme”. Almenys aquest és el pronòstic que ha realitzat el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, en la conferència empresarial que cada any realitza a Molins de Rei  un personatge destacat del panorama econòmic català coincidint amb la 163a Fira de la Candelera.

La conferència realitzada a l’hotel Ibis davant una quarantena d’empresaris del teixit comercial i empresarial de Molins de Rei va ser molt similar a la pronunciada per Valls en altres auditoris durant els últims mesos. Acompanyat de gràfics amb dades, Miquel Valls va mostrar com les previsions apunten hi ha “motius que conviden a l’optimisme”.

Tot i això, el president de la Cambra de Comerç va deixar clar que una cosa és ser optimistes i una altra tornar als nivells del 2008, d’on encara es troba la situació econòmica molt lluny. “Ara hem de mirar al futur, i en aquest sentit el sector exterior està sent clau per la recuperació econòmica”, va assegurar Valls, apuntant que l’exportació de béns i serveis ha augmentat un 16% a Catalunya des de l’any 2008, un percentatge que es troba per sobre de la mitjana de la zona euro.

La majoria d’exportacions en poques mans

Segons les dades presentades pel president de la Cambra de Comerç, al 2013 gairebé 50.000 empreses catalanes van exportar, encara que només el 30% ho van fer de manera regular i la resta només molt puntualment. A més, 10 grans empreses -entre les que es troben Gas Natural, Seat, Nissan, Mango, Puig i Grífols- concentren el 25% de les exportacions.

Per a Valls, “la cultura de la internacionalització s’ha imposat a marxes forçades”, considerant l’esforç de moltes empreses que han reorientat la seva manera d’actuar i d’aquesta manera han recuperat competitivitat. Actualment l’exportació de béns i serveis significa el 37% del PIB, un percentatge que ha crescut i guanyat importància però que encara queda molt lluny de països europeus com Alemanya i Dinamarca.

Valls defensa Barcelona World pel turisme

El creixement de l’exportació va quedar demostrat amb xifres, però també va quedar palès la mancança de l’empresariat català al apostar per les grans exportacions. “La internacionalització és a nivell europeu principalment, per afrontar l’exportació a mercats llunyans les empreses han de ser més grans ja que a mesura que augmenta la dimensió de l’empresa és més fàcil arribar a mercats com l’asiàtic o l’americà”, segons Valls, fent una crida a la internacionalització de les empreses en un moment en el que el mercat interior és encara molt feble i la despesa i la inversió a Espanya es troben molt contingudes.

Per potenciar el mercat interior, Valls va fer una aferrissada defensa de Barcelona World, el projecte d’oci amb casinos prop de Port Aventura. “És molt important per poder exportar serveis al mercat xinès, és un projecte que ens farà guanyar quota de mercat”, segons va defensar el president de la Cambra de Comerç de Barcelona. Actualment l’exportació de serveis es troba encapçalada pel turisme, amb un creixement important en els últims temps del mercat rus.

Paz demana repartiment de la riquesa

El regidor d’Empresa, Esteve Altozano (CiU), i el primer tinent d’alcalde, Xavi Paz (PSC), van fer la presentació del conferenciant. El líder socialista no va perdre l’ocasió per fer un discurs crític davant un auditori ple d’empresaris: ” Necessitem generar riquesa, però també ha d’haver-hi un repartiment de la riquesa i que aquesta es transmeti als treballadors de tot el teixit productiu i social”, va reclamar Xavi Paz en un context en el que només es parlava de beneficis empresarials i recuperació de les empreses. L’alcalde, Joan Ramon Casals (CiU), va ser l’encarregat de tancar l’acte destacant les accions impulsades des de l’Ajuntament durant aquest mandat per ajudar a reactivar l’economia.

[sam id=”35″ codes=”true”]

Recomanacions personalitzades