La Candelera també serveix per explorar el cooperativisme

Una taula rodona celebrada a la Federació Obrera dins del marc de la Fira de la Candelera reflexiona sobre diferents models de cooperativisme a partir de les experiències de Coop57, Som Energia i Mol-Matric SCCL.

Imatge dels ponents durant la taula rodona // Jose Polo

Imatge dels ponents durant la taula rodona // Jose Polo

La gran tradició empresarial de la Fira de la Candelera també mira cap al futur explorant les noves formes d’economia responsable i sostenible. En una taula rodona titulada Cooperativisme i finançament ètic i solidari s’ha reflexionat sobre el present i el futur de les cooperatives a través de tres experiències ben diferenciades: Coop57, Som Energia i Mol-Matric SCCL.

Coop57 és una cooperativa de serveis que destina els recursos propis a donar préstecs a projectes d’economia social . “Volem ser un agent actiu i que la gent ens tingui en compte per promocionar els seus projectes”, ha assegurat Ramon Pascual, coordinador de la cooperativa. Pascual també ha explicat que en aquests moments la seva entitat està immersa en explorar l’economia local perquè és “la que té futur en aquests moments”. De fet, Coop57 està realitzant ara mateix diferents projectes d’àmbit municipal, com el conveni fet amb l’Ajuntament de Molins de Rei, i en cas d’obtenir un resultat positiu espera replicar-los a més poblacions.

Un altre dels referents del món del cooperativisme és Som Energia, l’empresa dedicada al foment de l’energia verda. Bona part de les preguntes del públic assistent a la taula rodona celebrada a la Federació Obrera han anat adreçades a aquest col·lectiu, qüestionant els avantatges de formar-ne part. Davant els interrogants, Eduard Rodríguez, portaveu del grup local de Som Energia al Baix Llobregat, ha assegurat que ser soci no genera un “avantatge de cost” i que qui es fa soci ho fa per “consciencia social”. El regidor d’Empresa i soci de Som Energia, Esteve Altozano (CiU), ha definit aquesta entitat com “un grup de persones que vol fer energia verda en contra del sistema”.

L’última experiència que s’ha donat a conèixer ha estat la de Mol-Matric SCCP. Aquesta empresa fundada al 1982 a Barberà del Vallès, va sorgir després de la caiguda d’un altra empresa arran de l’esperit emprenedor i cooperativista dels seus treballadors. “Els inicis van ser molt complicats amb 8 mesos sense cobrar”, ha explicat Jordi Herranz, un dels dos representants de l’empresa a la xerrada. Al llarg dels seus més de 30 anys d’història ha trencat alguns tòpics sobre la manca de competitivitat de les cooperatives gaudint de bona salut treballant, majoritàriament, en un sector tant competitiu com el de l’automòbil. A més, part dels seus beneficis són destinats a projectes socials.

[sam id=”35″ codes=”true”]

Recomanacions personalitzades