Rafael Grasa apel·la al lideratge de la ciutadania en polítiques de cooperació i solidaritat

El director de l’Institut Català Internacional per a la Pau (ICIP), Rafael Grasa, va fer una conferència a la Federació Obrera al voltant del paper dels ajuntaments en les polítiques de cooperació i desenvolupament. Per a Grasa, “la solidaritat no està en crisi però la manera d’expressar-la està patint canvis” i per això demana “una mirada més oberta”.

Rafael Grasa (a l'esquerra) va estar acompanyat a la taula de l'alcalde Joan Ramon Casals i la regidora Jessica Revestido // Laura Herrero

Rafael Grasa (a l’esquerra) va estar acompanyat a la taula de l’alcalde Joan Ramon Casals i la regidora Jessica Revestido // Laura Herrero

El director de l’ICIP i també professor de Relacions Internacionals de la Universitat Autònoma de Barcelona, Rafael Grasa, va parlar el passat dilluns a la tarda davant una sala d’actes de la Federació Obrera a mig omplir per reflexionar al voltant de la situació de la cooperació, la solidaritat i la pau en el context actual.

La primera idea que va posar de manifest Grasa va ser que “la solidaritat no està en crisi però la manera d’expressar-la està patint canvis”. Segons Grasa, no només la crisi econòmica afecta a la solidaritat, sinó que “la saturació de missatges i la pèrdua del valor de l’empatia” també posen en dificultats aquest àmbit.

“Quin pot ser el paper de les ciutats i els ajuntament en temes de cooperació, solidaritat i construcció de la pau?”, va preguntar Grasa als assistents, fent referència al títol de la ponència. Abans d’obrir el debat, Grasa va apuntar diverses respostes a la pregunta plantejada des del seu punt de vista. En primer lloc, creu que la tasca que es fa en els pobles ha d’estar connectada amb la resta del món. “La mirada oberta és bàsica”, va especificar. Grasa va apel·lar també que la solidaritat s’ha de donar entre diversos nivells: persones, institucions, ciutadans… En aquest sentit, va afirmar amb contundència que “el lideratge l’ha de tenir la ciutadania”.

Difícil context per a les institucions

“El que tenim en comú els països del nord i del sud és el mateix: l’exclusió social i la desigualtat”, va assegurar el professor de la UAB. L’aprimament dels pressupostos en l’àmbit social i la davallada d’ingressos són altres dels grans problemes de la solidaritat posats de relleu a la conferència i que suposen dificultats per a la cooperació entesa com fins ara, liderada en molts casos des de les institucions.

Respecte a la cooperació, el president de l’ICIP va explicar que aquest terme implica que “actors públics i privats intentem millorar les condicions de vida”. El que va ser assessor de polítiques públiques i consultor de temes relacionats amb negociacions internacionals, processos de desenvolupament i observació electoral, aposta per la “cooperació tècnica” en la qual  “s’ha d’ensenyar el que un sap fer i aprendre del que sap”. Grasa va expressar la seva queixa a les administracions que no han sabut trobar substituts a aquest tipus de cooperació. Rafael Grasa va referir-se a la pau apuntant que al contrari del que la gent es creu en les morts per armes de foc només 2 de cada 10 morts són per guerres i les altres 8 són derivades d’altres fenomens, com poden ser la inseguretat o el narcotràfic.

Recomanacions personalitzades