Es torna a activar el protocol anticontaminació a Molins de Rei i l’àrea de Barcelona

La Generalitat ha tornat a activar el protocol de contaminació atmosfèrica pels alts índexs de diòxid de nitrogen a Barcelona i la primera corona metropolitana. La situació ja es va repetir dimecres i dijous de la setmana passada i es preveu que es pugui allargar durant gairebé tota la setmana.

El departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat ha decidit tornar a activar aquest dilluns el protocol anticontaminació a Barcelona i quinze municipis del seu entorn més immediat (el que es coneix com zona de qualitat 1), entre els que es troba Molins de Rei a més de Badalona, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Castelldefels, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Gavà, el Prat de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts i Viladecans.

El protocol, que ja va estar activat durant dimecres i dijous de la setmana passada es va desactivar el divendres, amb l’arribada dels tres dies festius i la seva conseqüent disminució de la contaminació, però la situació no ha millorat gaire. Ha estat una breu pausa i es preveu que aquesta setmana les emissions generades per la mobilitat quotidiana en el trànsit i l’activitat industrial tornin a provocar una gran concentració del contaminant diòxid de nitrogen (NO2) degut a les desfavorables condicions atmosfèriques.

Transport públic i evitar esforç físic

Aquesta decisió, presa per la Direcció General de Qualitat Ambiental, suposa la reducció de la velocitat a l’autovia i l’autopista, reduint a 90 o 80 km/h en funció del tram i la situació ambiental. També es recomana la utilització del transport públic a la ciutadania i s’insta a les elèctriques i cimenteres a reduir les seves emissions.

A més, mentre duri aquest episodi de contaminació atmosfèrica es recomana no fer esforços físics prolongats a l’aire lliure, evitar el consum de tabac i reduir l’estona que es passa en espais a l’aire lliure. Les persones amb malalties respiratòries com asma o bronquitis crònica, amb malalties cardiovasculars i la gent gran són grups d’edat especialment sensibles.

Recomanacions personalitzades