La presentació del llibre del programa “Quarts de nou” tanca els actes de la diada matossera

Les periodistes Raquel Sans i Patrícia Martínez, del programa de televisió sobre castells Quarts de nou van presentar al Mulei el llibre que han escrit amb el mateix nom, on fan una aproximació als castells tant per als que no els coneixen com per als més experts. Un debat amb els Matossers va servir per tancar l’onzena diada matossera.

Patrícia Martínez i Raquel Sans són les autores del llibre "Quarts de nou" // Jordi Julià

Patrícia Martínez i Raquel Sans són les autores del llibre “Quarts de nou” // Jordi Julià

Aquest any, a la ja tradicional diada matossera repartida entre dissabte i diumenge, s’hi ha sumat un nou acte que ha fet que la celebració s’allargués fins dimarts. La presentació a l’Ateneu Mulei del llibre del programa del canal 33 Quarts de nou, dedicat al món casteller, va aplegar bàsicament a membres de la colla castellera, organitzadora de l’acte, que va aprofitar l’ocasió per reflexionar sobre la situació actual del món casteller i fer balanç de la diada en si del cap de setmana anterior.

El llibre en qüestió està escrit entre Raquel Sans, periodista especialitzada en castells, i Patrícia Martínez del Hoyo, productora i guionista que va admetre que “al principi estava molt perduda amb el món dels castells i tenir aquest llibre hauria anat molt bé”. És aquesta una de les principals missions del llibre: acostar els castells a gent que no els coneix. Però Sans també va assegurar que gent com ella, de Valls, amb membres castellers a tota la família, també hi trobarà coses interessants perquè han intentat “atreure a tothom”, cosa que han fet donant la visió experta de la mà de Raquel Sans i una altra vista des de fora per la pròpia Patrícia Martínez.

La presentació es va acabar convertint en un debat sobre l'actualitat dels castells // Jordi Julià

La presentació es va acabar convertint en un debat sobre l’actualitat dels castells // Jordi Julià

Debat sobre l’estat dels castells

Entre els diferents capítols del llibre n’hi ha un amb “unes pinzellades impressionistes” de les colles, “i una d’elles són els Matossers”, va anunciar Raquel Sans davant de membres de la pròpia colla. Dos dies després de l’onzena diada castellera, i coincidint amb tot de fites de diferents colles arreu de Catalunya el mateix cap de setmana, les autores i els Matossers van aprofitar per obrir un debat sobre l’auge d’aquesta disciplina. “Ara hi ha més de deu colles de 9, hi ha tant nivell que ens costa arribar a tot arreu perquè els nostres recursos són limitats”, explicava Sans, treballadora d’una Televisió de Catalunya que està veient reduït el seu pressupost any rere any degut a les retallades del govern de la Generalitat.

També van fer esment de la preocupació per la seguretat, just després que un castell fes llenya a Molins de Rei i els més joves de les colles visitants optessin per no pujar al castell següent. Una mare castellera amb fills a la colla constatava aquesta preocupació, segons apuntava, “per part de la resta de la gent, perquè si els que hi estem no veiéssim que és segur no hi portaríem als fills”, raonava. Sans va explicar que s’està treballant en elements que minimitzin els danys en cas de caiguda, com teixits que protegeixin les cervicals. També va recordar que s’ha avançat molt els últims anys, amb elements com el casc per als més petits, la xarxa o el terra tou per entrenar”, elements de què gaudeixen els propis Matossers a la Federació Obrera.

Recomanacions personalitzades