Les pioneres del waterpolo femení fan 25 anys

Ara fa 25 anys el CN Molins de Rei va aconseguir la victòria al Campionat d’Espanya de Primera Divisió de waterpolo femení. L’equip molinenc va ser un dels pioners d’aquest esport a nivell estatal. 

El CN Molins de Rei va fer un homenatge a les guanyadores // Jose Polo

El CN Molins de Rei va fer un homenatge a les guanyadores // Jose Polo

En el desenvolupament dels esports minoritaris sempre hi ha una generació que endega aquesta pràctica. Grups de persones que fan la feina més complicada i aplanen el camí als practicants que es sumen posteriorment, aconseguint el mínim respecte possible per poder fer l’activitat dignament per part de clubs, federacions i aficionats. A Molins de Rei, un d’aquests grups de persones va ser clau en l’evolució del waterpolo femení a nivell estatal.

Recentment s’ha realitzat el 25è aniversari de la consecució del Campionat d’Espanya de Primera Divisió, títol que va situar al CN Molins de Rei com a equip capdavanter. Anna Arriola, que segueix vinculada a l’entitat com a membre de la junta, recorda aquell equip en declaracions a Viu Molins de Rei per la seva “concentració, cohesió i tossuderia per guanyar”. 

La seva companya, Lídia Calomardo, ara entrenadora de l’equip benjamí de natació, descriu aquell conjunt afirmant que eren “amigues dintre i fora de la piscina i això també és un punt a favor per jugar més cohesionades”. La final de l’històric torneig, disputada a la Piscina Municipal, es va resoldre en una tanda de penals després d’un emocionant empat contra el Club Natació Catalunya. “Recordo molt els nervis d’aquell moment”, diu Calomardo qui reconeix que “veia la porteria més petita” en el moment d’efectuar el seu llançament.

La victòria de l'equip pioner sempre serà recordada // Joan Janés Cogul

La victòria de l’equip pioner sempre serà recordada // Joan Janés Cogul

Evolució del waterpolo femení

El waterpolo femení segueix sent un esport minoritari, però ara ja compta amb el mínim respecte possible per part de tots els estaments per poder practicar-lo d’una manera digne. No sempre ha estat així. “El waterpolo femení era molt difícil en aquell moment”, recorda Anna Arriola. “Molts equips no tenien el suport dels seus clubs ni de la federació”, remarca.

Aquest no era el cas del CN Molins, que en aquell moment sota la presidència de Joan Janés ja apostava per aquesta pràctica esportiva. Ara les coses són força diferents. Calomardo matisa que en aquests moments “segueix sent un esport minoritari però és una altra cosa”, diu fent una comparació amb la situació de fa 25 anys.

Actualment, l’equip femení del CN Molins de Rei a la Segona Divisió estatal. Entrenades per Siscu Díaz, l’equip està fent un dels millors inicis de temporada dels últims anys, aconseguint dues victòries en els primers dos partits. El grup és també un exemple de superació. Després de sis anys sense waterpolo femení al municipi, al 2010 es van posar a tirar endavant l’equip i van estar tota una temporada sense aconseguir ni una sola victòria, amb 271 gols en contra i només 1 a favor. No es van rendir i, ara, recullen els seus fruits. D’alguna manera, conserven l’esperit de les pioneres molinenques que van plantar la llavor d’aquest esport ara fa 25 anys.

Recomanacions personalitzades