La Biblioteca Pau Vila millora les seves instal·lacions

L’Ajuntament ha invertit 80.000 € en la millora de la biblioteca municipal. L’ampliació de llocs de lectura i treball amb taules més grans i amb més llum i l’aïllament de la zona infantil són les dues reformes més beneficioses pels usuaris.

L'aïllament de la zona infantil era una demanda histórica // Laura Herrero

L’aïllament de la zona infantil era una demanda histórica // Laura Herrero

La Biblioteca Pau Vila necessitava un rentat de cara, tant per la capacitat de l’equipament com per la qualitat del mateix. Una de les demandes més recurrents per part dels usuaris, l’aïllament de la zona infantil, s’ha fet, per fi, realitat després de molts anys de queixes dels estudiants. Ara, els nens compten amb el mateix espai però convertit en una sala tancada que els permet dur a terme les seves activitats de lectura sense molestar a la resta d’usuaris. La sala no està completament insonoritzada però el que abans era un soroll impertinent, ara s’ha convertit en un lleuger so que no arriba a generar molèsties i que no té res a veure amb el d’abans. A més, s’han renovat les taules i i s’han substituït els tamborets per cadires, el que ha permès guanyar quatre espais de lectura i passar de 8 incòmodes a 12 més còmodes.

D’altra banda, a l’espai d’adults, les taules unipersonals han estat substituïdes per unes més grans, creant així 19 llocs més de lectura i treball. A més, s’han incorporat múltiples endolls al mig de les taules, cosa que facilita el treball amb l’ordinador portàtil i que abans era molt difícil. Les clàssiques làmpades individuals han estat substituïdes per flexos de potència al sostre de la sala.

El terra de catifa ha estat substiuït per ceràmica i tant cadires com taules s'han renovat // Laura Herrero

El terra de catifa ha estat substiuït per ceràmica i tant cadires com taules s’han renovat // Laura Herrero

El canvi de les taules ha fet possible la creació de 19 llocs més a la part central de la biblioteca // Laura Herrero

El canvi de les taules ha fet possible la creació de 19 llocs més a la part central de la biblioteca // Laura Herrero

Una altra de les coses imprescindibles de modificar era el terra de catifa del primer pis i de l’entrada, que podia provocar caigudes. Ara és de ceràmica vermella, a conjunt amb les cadires. També s’ha renovat el mobiliari de consulta del catàleg i les finestres, més lluminoses i amb uns tancaments més acabats. D’altra banda, d’aquí a poques setmanes serà instal·lada una bústia de retorn dels llibres per a que els socis puguin tornar-los sense tenir en compte l’horari d’obertura del recinte, podent-los dipositar a qualsevol hora.

La directora de la biblioteca, Montse Vega, ha afirmat durant la inauguració de les obres: “Tant els usuaris com nosaltres estem molt contents dels resultats”. Vega ha donat especial importància a la zona infantil ja que “els pares i els nens venen sense pressions de fer soroll i molestar als altres usuaris”, ha remarcat.

L’alcalde Joan Ramon Casals (CiU) i el primer tinent alcalde Xavi Paz (PSC) s’han mostrat satisfets dels resultats de les obres, en les que s’han invertit 80.000 euros del pressupost municipal. “Hi ha una part no només de millora i reivindicació històrica sinó de dignificació d’un espai que ha vist com creixien els usuaris i en canvi no ho feien les seves instal·lacions”, ha assegurat Casals.

El mobiliari del punt d'informació també ha estat remodelat // Laura Herrero

El mobiliari del punt d’informació també ha estat remodelat // Laura Herrero

Tot i les obres realitzades, les dimensions de la Biblioteca Pau Vila no són les adequades per la població de Molins de rei i el nombre d’usuaris registrats. En els darrers vuit anys, l’ús de l’equipament ha augmentat un 159%, segons el propi consistori, fins arribar als 209 usuaris de mitjana que utilitzen a diari la biblioteca. En total, l’any 2012 van passar per la biblioteca Pau Vila un total de 22.289 usuaris i es van fer més de 46.000 préstecs.

La nova biblioteca, un projecte llunyà

El projecte de la construcció d’una nova biblioteca va ser un dels punts del programa electoral de la gran majoria de partits polítics durant la passada campanya electoral de les eleccions municipals. “Quan vam arribar al govern, ens vam trobar amb un projecte de 10 milions d’euros, que era totalment inviable”, ha afirmat el primer tinent d’alcalde, Xavi Paz. “Encara no tenim data per fer-la viable econòmicament i esperem fer-ho ben aviat, amb un projecte que sigui realista i factible a mig termini” ha aclarit el socialista, que ha mostrat el seu desig de que el nou projecte es construeixi a base de “consens polític”.

Recomanacions personalitzades