L’Ajuntament s’adhereix al Pacte Nacional pel dret a decidir

El consistori aprova una moció per l’adhesió de Molins de Rei al Pacte Nacional pel dret a decidir presentada per Esquerres en el passat ple del mes de juliol. La CUP vota a favor, el PP en contra i el PSC dóna llibertat de vot als seus regidors. Tres dels cinc representants socialistes voten a favor.

Formulari de registre www.dretadecidir.cat // www10.gencat.cat

Formulari de registre www.dretadecidir.cat // Gencat

El Pacte Nacional pel dret a decidir és el “pacte a favor de la celebració d’una consulta sobre la independència” format per la societat civil, les institucions més representatives del país, el món local i les forces polítiques. Tot i que ha estat impulsat pel govern català, va ser la regidora d’Esquerres per Molins de Rei Sílvia Guillén l’encarregada de presentar la moció que anava signada també per Iniciativa, CiU i l’Associació de Municipis per a la Independència.

“S’ha iniciat un procés de transició nacional, pacífic i democràtic i que té com a objectiu celebrar una consulta pel futur polític de Catalunya”, va dir la regidora republicana. La moció insta a l’Ajuntament a adherir-s’hi i a  “promoure l’adhesió de les entitats civils, culturals econòmiques  socials amb la finalitat  d’ampliar el suport de la societat civil en l’exercici del dret a decidir”, va expressar Guillén, referint-se a un registre que el propi govern català ha retirat més tard després de les nombroses crítiques rebudes.

Emilio Ramos, regidor del PP a Molins de Rei, va ser el primer en demanar la paraula un cop llegida la moció. El popular va posar en dubte aquesta iniciativa i el futur de la mateixa. “Si un cop s’hagi votat no agrada el resultat, es respectarà o d’aquí a dos anys tornarà la burra al trigo?, va remarcar en referència al resultat d’un hipotètic referèndum. Ramos va apel·lar als articles del Tractat de la Unió Europea per apuntar que “una Catalunya independent no seria viable” ja que “quedaria fora de l’economia europea” i conseqüentment va donar el seu vot en contra. Va ser l’únic.

El regidor convergent Joaquim Martí va lamentar la postura del govern espanyol envers aquest moviment i per això va demanar “carregar-se de raons internacionalment per poder exercir aquest dret”. Martí va cloure anhelant que “aquest pronunciament sigui l’expressió majoritària de la voluntat de tota la gent, independentment del resultat”. Per la seva part, Ivan Arcas, portaveu d’Iniciativa per Molins de Rei, va fer una crida a tots els partits polítics que es regeixen per l’eix social “a fer suma d’esforços per validar l’exercici del dret a decidir”.

La CUP i el PSC voten a favor mostrant les seves discrepàncies

El cap de llista de la CUP, Àlex Maymó, va anunciar el vot a favor del seu partit però deixant clar la seva postura: “No signem xecs en blanc”. Maymó va criticar “la incertesa i la manca de concreció” d’aquest Pacte Nacional pel dret a decidir envers la ciutadania. A més, va mostrar el seu desacord en part de les accions que CiU i ERC han dut a terme des del govern en el procés per a la declaració de la sobirania catalana.  “No donem suport a una estratègia que no s’està fent des del consens”, va deixar clar Maymó.

Per la seva banda, el portaveu del grup socialista, Xavi Paz, va  donar llibertat de vot als seus regidors. Tres d’ells -Anna Cantudo, Pep Puiggarí i el mateix Paz- van votar a favor mentre que Jessica Revestido i Miguel Zaragoza van abstenir-se. Paz va deixar que era un “sí crític” perquè des del PSC creuen que “aquest procés està cometent greus errors”. El primer tinent d’alcalde socialista va lamentar que “es parla de procés de transició nacional abans de saber el resultat de la consulta”. Paz va llençar un missatge de clar suport al dret a decidir però al mateix temps va apel·lar a la pluralitat cada cop menys respectada.

Recomanacions personalitzades