Tots els partits excepte la CUP aproven una moció contra l’atur juvenil

Tots els grups polítics menys la CUP aproven al ple municipal una moció contra l’atur juvenil. La Candidatura d’Unitat Popular decideix votar en contra perquè la moció va ser presentada pel PSC, “un partit que no ha fet quan governava el que ara planteja”, segons la CUP.

La moció va ser ideada per la Joventut Socialsta de Catalunya. // JSC

La moció va ser ideada per la Joventut Socialsta. // JSC

Les Joventuts Socialistes de Molins de Rei a través del grup municipal del PSC van presentar una moció al ple municipal del mes de juliol en la qual es posava a debat les dificultats en les que es troben els joves en el mercat laboral. Es proposava al govern de la Generalitat “la creació d’un pla de xoc per a la creació de nous llocs de treball i la instauració d’unes condicions laborals pròsperes”, en la línia del ple monogràfic celebrat a finals de juliol al Parlament de Catalunya. Segons el text de la moció, des del 2009 fins ara ja són més 15.000 joves catalans els que han emigrat a altres països per tal de buscar feina.

Actualment la taxa d’atur de joves d’entre 16 i 24 anys a Catalunya és del 52,7%. En total són 264.200 joves catalans entre 16 i 29 anys que es troben a l’atur, amb greus problemes d’emancipació i alguns d’ells ja caient en risc d’exclusió social. La regidora socialista, Anna Cantudo, va ser l’encarregada de defensar la moció i exposar les accions pertinents que l’Ajuntament de Molins de Rei pot dur a terme per tal de minvar la situació de desocupació juvenil. “Impulsar totes les mesures contra l’atur juvenil, que de manera transversal impliquin totes les àrees de l’Ajuntament, prioritzant les polítiques de promoció econòmica i la creació d’ocupació adreçades especialment als joves”, va remarcar Cantudo. “No intervenir en la joventut implica no intervenir en el país, esdevenint un problema col·lectiu si no volem que Catalunya deixi de ser un país per a joves”, va concloure.

Vot en contra de la CUP

Tant Esquerres per Molins de Rei, com Iniciativa per Molins de Rei, el PP i CiU van donar suport a aquesta iniciativa. La regidora Mercè Ferrer, d’Iniciativa per Molins de Rei, va cridar a “treballar per buscar noves fórmules a nivell formatiu i social per evitar que els joves hagin de marxar del país”. Sílvia Guillén, d’Esquerres per Molins de Rei, va posar sobre la taula no només l’atur juvenil, sinó sobretot “la precarietat i els contractes temporals que no solucionen el problema”, i per això va plantejar un seguit de propostes de bonificacions i millores que beneficiïn als joves que comencen en el món laboral.

El regidor de joventut i Empresa de l’Ajuntament, Esteve Altozano (CiU), va reconèixer que l’Ajuntament té poc marge d’actuació per lluitar contra l’atur juvenil però va destacar “petites eines per ajudar a millorar la formació dels joves i inserir-se al mercat laboral a través del Centre García Nieto”.

Pel que fa la CUP, el seu portaveu, Àlex Maymó va anunciar el vot del seu partit en contra de la moció degut al grup polític que la  presentava: el PSC. ” S’ha d’analitzar el context i la coherència de qui ho presenta; després de totes les reformes laborals que ens han imposat i les retallades de drets laborals fetes de forma paulatina  no votarem una moció d’un partit polític que no ha demostrat coses que planteja aquí mentre ha estat governant durant molts anys”. El vot contrari de la CUP a la moció pel fet d’haver estat presentada pel PSC va provocar un evident malestar entre les files socialistes.

Recomanacions personalitzades