La Federació Obrera torna a ser republicana per un dia

Una xerrada organitzada per Iniciativa per Molins de Rei en motiu del 14 d’abril vesteix la Federació Obrera de republicana. Aquest és l’únic acte commemoratiu de la II República a Molins de Rei. S’adverteix de la necessitat de construir una “memòria col·lectiva de l’antifeixisme europeu”. 

La xerrada va omplir més de la meitat de la Sala d'Actes de la Federació // Jose Polo

La xerrada va omplir més de la meitat de la Sala d’Actes de la Federació // Jose Polo

Com si tornés a la normalitat amb la que vivia abans de caure en mans dels colpistes, el passat 14 d’abril la Federació Obrera va tornar a ser republicana. Va ser en motiu del dia de la II República, època durant la qual aquest edifici va gaudir del seu màxim esplendor polític i social. Va ser gràcies a la xerrada “Antifeixistes italians que van col·laborar amb la República”, organitzada per Iniciativa per Molins de Rei. Aquest va ser l’únic acte organitzat a Molins de Rei en commemoració d’aquest dia mentre que en altres pobles de la comarca van organitzar diferents actes i fins i tot alguns, com Sant Feliu de Llobregat, van penjar la bandera tricolor a l’Ajuntament.

L’historiador Paco Prieto va presentar la xerrada recordant la història de molinenques com Maria Bendetti. Italiana de naixement, va acabar a la presó per defensar la II República i, anys després, sota el control franquista, va fugir de Molins de Rei i mai més es va saber res d’ella, probablement va acabar assassinada per les tropes franquistes.

El convidat del dia era Marcelo Belotti, membre de l’entitat l’AltraItalia, qui va recordar el paper dels italians antifeixistes que van lluitar al costat del bàndol republicà durant la Guerra Civil. “Hem d’arribar a confeccionar una memòria europea antifeixista”, va dir Belotti, demanant esforços per construir un llegat cultural europeu basat en els valors antifeixistes. L’italià va proposar “introduir a la Constitució i a l’Estatut que l’apologia del feixisme sigui il·legal” i declarar el 14 d’abril com a “festa nacional”.

La bandera de la II República i la Senyera van guarnir el pati de la Federació // Jose Polo

La bandera de la II República i la Senyera van guarnir el pati de la Federació // Jose Polo

El portaveu ecosocialista a Molins de Rei, Ivan Arcas, va assegurar durant el discurs que va donar el tret d’inici a l’acte que “en moments on està clar que el sistema no acaba de funcionar hem d’aprendre dels valors que ens va deixar la II República”. Per la seva banda, el portaveu de Joves d’Esquerra Verda, Carles Ruiz, va afirmar que “ara es segueix lluitant des de l’esquerra de debò pels mateixos valors pels quals va lluitar el meu besavi defensant la II República”. Arengues republicanes i d’esquerres en una festa que va acabar amb una fideua per a més d’un centenar de persones feta pels mateixos membres del partit, oberta a tothom, i on es podia participar pagant la voluntat.

Recomanacions personalitzades