L’Ajuntament cedeix la gestió de diverses finques forestals al Consorci de Collserola

L’Ajuntament de Molins de Rei cedeix 186 hectàrees de finques forestals municipals al Consorci del Parc Natural de Collserola. L’organisme del Parc Natural assumeix el manteniment i neteja d’aquests espais. L’acord també busca un millor aprofitament de la fusta destinada a la biomassa.

El vicepresident del Consorci de Collserola, Josep Perpinyà; l'alcalde, Xavi Paz; i el president de l'ADF, Pedro Royo, van visitar les finques cedides // Ajuntament de Molins de Rei

El vicepresident del Consorci de Collserola, Josep Perpinyà; l’alcalde, Xavi Paz; i el president de l’ADF, Pedro Royo, van visitar les finques cedides // Ajuntament de Molins de Rei

Molins de Rei i el Consorci del Parc Natural de Collserola han decidit sumar esforços per millorar la gestió forestal. Amb l’acord signat entre el consistori i l’ens del parc es traspassa la gestió i ús de diverses finques forestals municipals al Consorci. Es tracta de les finques de Ca n’Amigonet, Can Campmany, Ca n’Amigó de Dalt, Turó del Quirze, Castell Ciuró i Can Bofill, que sumen un total de 186 hectàrees i representen un recurs ambiental estratègic en el si de l’àrea metropolitana de Barcelona.

La cessió de la gestió al Consorci del Parc Natural de Collserola de 186 de les 241 hectàrees que té l’Ajuntament en propietat “garanteix la protecció i conservació del patrimoni natural”, segons fonts municipals, així com el seu manteniment i neteja, la prevenció d’incendis i un millor aprofitament de la biomassa. Segons l’alcalde, Xavi Paz, “és un gran pas endavant que permet mantenir en bones condicions els boscos i a cost zero pel municipi”. L’acord té una durada de 20 anys i permet dur a terme una gestió que no pot dur a terme l’Ajuntament per falta de recursos.

Diversos membres de l’equip de govern van visitar les finques forestals acompanyats del vicepresident executiu del Consorci i alcalde de Sant Just Desvern, Josep Perpinyà, qui va destacar que “Molins de Rei dóna exemple amb aquesta cessió”. Perpinyà va fer una crida a assolir “una política forestal única que permeti fer viables recursos com la biomassa, a més de la imprescindible millora en la prevenció d’incendis”. Fins ara, pràcticament la totalitat de la fusta recollida per convertir en biomassa marxa a Itàlia. A finals del 2011 l’Ajuntament es va comprometre a que la fusta de Collserola es quedés aquí per ser utilitzada a la planta de Molins Energia però la realitat ha estat ben diferent i la fusta ha continuat marxant a Itàlia. Amb aquesta nova gestió de les finques, el Consorci vol capgirar aquesta situació.

L’objectiu final del Consorci del Parc Natural de Collserola, segons va explicar Perpinyà, és gestionar directament 3.000 hectàrees de bosc i esperen ampliar el nombre de finques gestionades pel Consorci amb acords similars signats amb altres municipis i agents privats. Això també afavoriria a un major ús de la fusta a la planta de biomassa.

Recomanacions personalitzades