Iniciativa reclama que l’atenció telefònica als serveis essencials no deixi de ser gratuïta

Iniciativa per Molins de Rei ha presentat una moció al ple municipal exigint que el número d’atenció telefònica de l’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) torni a ser gratuït. La moció, aprovada per unanimitat, rebutja la implantació de telèfons de copagament en serveis bàsics.

La moció reclamant que el telèfon de l'INSS sigui gratuït va ser aprovada per unanimitat // Gustavo Hermoso - Vozalta.es

La moció reclamant que el telèfon de l’INSS sigui gratuït va ser aprovada per unanimitat // Gustavo Hermoso – Vozalta.es

Des del 18 de febrer, l’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) ha canviat el seu número gratuït  d’atenció telefònica. El nou número 901 16 65 65 comporta un cost compartit entre el ciutadà i l’administració, implantant així un sistema de copagament del servei bàsic d’atenció i informació.

A través d’aquest telèfon, la Seguretat Social dóna informació general  sobre sol·licituds o documentació del servei, sobre els tràmits necessaris per  accedir a una determinada prestació o pensió, o bé per tramitar la targeta  sanitària europea, entre d’altres gestions. El número centralitza l’atenció directa i personalitzada, de dilluns a divendres (no festius), en horari ininterromput de 9 a 20 hores.

Durant el ple municipal del mes de febrer, el regidor ecosocialista Lluís Carrasco va exposar que aquest número va ser utilitzat per 1.300.000 persones l’any 2012. “Majoritàriament es tracta de persones desocupades i pensionistes, per la qual cosa la mesura colpeja de nou als col·lectius més vulnerables”, va lamentar Carrasco. El regidor també va recordar que aquest telèfon d’informació de l’INSS, fou implantat amb caràcter gratuït per considerar-lo un servei essencial. “Dificultar-hi l’accés suposa no garantir la plena accessibilitat als serveis d’atenció i formació a tots els ciutadans i ciutadanes independentment de la seva situació social i econòmica”, va cloure Lluís Carrasco durant la defensa del text de la moció.

El text aprovat al ple també reclama que s’aturi la implantació de telèfons de copagament en els serveis bàsics  d’atenció i informació corresponents als conjunt de serveis públics “donat que la majoria son serveis de primera necessitat” i per això haurien de tenir el caràcter de gratuïtat.

L’aprovació de la moció fou recolzada per tots els grups municipals i comporta que l’Ajuntament, amb el suport del Govern de la Generalitat, sol·liciti al Govern de l’Estat Espanyol que el telèfon d’atenció  de l’Institut Nacional de la Seguretat Social torni a ser gratuït sense cost pels usuaris.

Recomanacions personalitzades