El Mulei, L’Agrupa i el Servei de Català s’uneixen per divulgar les auques

Les tres entitats han sumat esforços per portar a Molins de Rei una mostra itinerant d’algunes de les creacions dels mestres d’auques Joan Vilamala i Ramon Cuéllar. La principal novetat és l’auca del Mulei, presentada coincidint amb la inauguració de l’exposició i feta pel mateix Vilamala.

La seu de l’Agrupació Folklòrica de Molins de Rei acull fins el 10 de març l’exposició “Auques en format gegant”, gràcies a una iniciativa conjunta del Servei Local de Català, l’Ateneu Mulei i l’Agrupa. L’exposició és una mostra d’algunes de les moltes auques que han creat Joan Vilamala i Ramon Cuéllar en els darrers anys. Tots dos aprofiten la seva jubilació per crear auques, ja sigui seguint els encàrrecs d’alguna entitat o col·lectiu o bé per iniciativa pròpia, i les difonen després en exposicions com aquesta i a les seves respectives webs.

L'exposició acull auques de temàtiques ben diverses // Jordi Julià

L’exposició acull auques de temàtiques ben diverses // Jordi Julià

L'Auca de l'Ateneu Mulei es pot veure a l'exposició, però també es pot veure per internet // Auques.cat

L’Auca de l’Ateneu Mulei es pot veure a l’exposició, però també es pot veure per internet // Auques.cat

Una d’aquestes entitats que ha fet l’encàrrec ha estat l’Ateneu Mulei, i el resultat és una auca que veu la llum coincidint amb l’exposició. I com no podia ser d’una altra manera, l’Auca de l’Ateneu Mulei també s’ha inclòs a la mostra, reproduïda en format gegant. L’obra, que també es pot consultar per internet, serveix per difondre la història de l’entitat, els seus valors i les activitats que organitza, tot a través de vint-i-quatre rodolins acompanyats d’una vinyeta cadascun.

Encara que el text en vers de l’Auca de l’Ateneu Mulei ha anat a càrrec del creador d’auques folguerolenc Joan Vilamala, aquest ho va fer a partir de la informació aportada pel mateix Mulei. Però no només hi ha el text en una auca: també són bàsiques les il·lustracions que acompanyen cadascun dels rodolins, que han anat a càrrec del molinenc Joan Perals. Miquel Pellicer, també de Molins de Rei, ha fet les tasques de maquetació.

Auques de qualsevol tema

Joan Vilamala va explicar els trucs per fer versos d'auques amb bona mètrica // Jordi Julià

Joan Vilamala va explicar els trucs per fer versos d’auques amb bona mètrica // Jordi Julià

“Qualsevol excusa és bona per a fer una auca”. Això assegurava Joan Vilamala a la inauguració de l’exposició, que fins i tot posava com a bon moment per fer-ho “pels 80 anys de la iaia”. La demostració la tenia davant dels ulls, perquè el recull d’auques de l’exposició parla de temes tan diversos com les seleccions catalanes, el medi ambient, les caramelles, Jaume I, la Catalunya Nord o Pau Casals. Això sí, un denominador bastant comú és la cultura catalana. Aquestes auques i totes les altres que han fet Vilamala i Cuéllar es poden veure a Auques.cat i Rodolins.cat respectivament. Joan Vilamala admetia que “internet ha canviat el món de l’auca”, perquè “permet arribar a tot arreu”. També va ser per aquest mitjà que els dos responsables de l’exposició van entrar en contacte.

Vilamala, que va ser lletrista i cantant del grup Els Esquirols,  va començar utilitzant les auques quan era professor de català d’un institut, per difondre millor entre els alumnes la vida dels autors de la literatura catalana. Tot i haver-se jubilat, no ha deixat de fer-ne, i fins i tot assegura haver-se “marcat el repte de fer-ne una al mes”. El mestre d’auques va encoratjar a tots els assistents a la presentació a fer-ne una, ja que “és molt fàcil”, i va donar indicacions per a fer-ho: “la regla d’or és que el número de vinyetes sigui divisible per quatre”, tradició hereva de la necessitat de dissenyar les pàgines manualment a la impremta.

De fet, Vilamala va explicar que les auques es remunten al segle XVII, i les va qualificar com “un precedent del còmic”. El nom “ve del joc de l’oca“, perquè “es feia servir per fer apostes a un número”. Però on millor està explicat l’origen de les auques i les seves característiques és, precisament, en una auca, anomenada “L’auca de les auques“, que igual que totes les altres també és a la xarxa. Els que prefereixin veure-les físicament, i a més en format gegant, poden fer-ho a la sala d’exposicions de l’Agrupa, oberta de dilluns a dissabte de 18 a 20, i els diumenges  d’11 a 13:30. La mostra es pot visitar fins el 10 de març.

Ester Comellas, sòcia del Mulei; Joan Vilamala, autor de l'auca del Mulei i de moltes de les de l'exposició; i Montse Canals, presidenta de l'Agrupació Folklòrica, van inaugurar l'exposició // Jordi Julià

Ester Comellas, sòcia del Mulei; Joan Vilamala, autor de l’Auca de l’Ateneu Mulei i de moltes de les de l’exposició; i Montse Canals, presidenta de l’Agrupació Folklòrica, van inaugurar la mostra // Jordi Julià

Recomanacions personalitzades