El fotògraf Jordi Llorens mostra les intimitats de les cultures tribals més remotes

L’obra fotogràfica de Jordi Llorens arriba a l’Aula de Cultura Caixa Penedès durant la Fira de la Candelera amb una exposició sobre tribus de tot el món. La mostra recull imatges de la vida quotidiana de tribus dels racons més recòndits d’arreu del món.

El fotògraf Jordi Llorens va inaugurar la seva exposició a l'Aula de Cultura Caixa Penedès // David Guerrero

El fotògraf Jordi Llorens va inaugurar la seva exposició a l’Aula de Cultura Caixa Penedès // David Guerrero

Jordi Llorens agafa la seva càmera i marxa a buscar tribus que viuen totalment aïllades del món i la civilització tal i com l’entenem nosaltres. Després d’infinitat de viatges i de passar setmanes vivint envoltat de cultures molt diverses a un centenar de països, presenta l’exposició “Cultures Tribals” a l’Aula de Cultura Caixa Penedès de Molins de Rei. La qualitat de les fotografies exposades i la possibilitat de conèixer cultures tant diferents en un espai com l’Aula de Cultura de la plaça Pompeu Fabra fan d’aquesta exposició una de les cites imprescindibles de la 162a Fira de la Candelera.

No és fàcil accedir a segons quins grups tribals, s’ha de caminar durant dies a través del bosc per arribar a trobar-les i un cop amb elles el fotògraf ha de ser acceptat com un mer observador. Si aconsegueix que s’acostumin a ell, l’ull clínic de Llorens fa la resta i capta moments únics amb la seva càmera. “A vegades haig de pessigar-me per creure algunes de les coses que veig”, va assegurar el fotògraf durant l’acte d’inauguració de l’exposició.

Els petit Namba, una tribu al mig del Pacífic, és una de les que es mostren a l'exposició // David Guerrero

Els petit Namba, una tribu al mig del Pacífic, és una de les que es mostren a l’exposició // David Guerrero

La tribu "hamer" d'Etiòpia ha estat visitada per Jordi Llorens // David Guerrero

La tribu “hamer” d’Etiòpia ha estat visitada per Jordi Llorens // David Guerrero

En total són una cinquantena de fotografies que mostren la bellesa i la diversitat d’una quarantena de pobles indígenes diferents, apropant al visitant a cultures minoritàries que durant milers d’anys han viscut en harmonia amb el seu entorn, respectant-lo, conscients de que és el més preuat que tenen. Segons el mateix Jordi Llorens, “la seva supervivència ens beneficia a tots, perquè la diversitat que representen demostra que hi ha formes de vida alternatives que també poden tenir èxit”.

Les imatges, plenes de color i força, captant instants plens de quotidianitat fan de l’exposició una mostra de gran valor. Els rostres també parlen per si sols. A més de les instantànies, també es mostren una selecció d’objectes de diverses tribus i ètnies que evidencien la riquesa cultural i la capacitat d’adaptació de l’ésser humà allà on estigui. El fotògraf, un viatger incansable, resumeix la mostra com “un homenatge a les vides, les terres i els valors d’aquests pobles” i assegura que amb aquesta exposició busca fer una petita aportació al desig de suprimir fronteres espacials i culturals.

Les fotografies de Jordi Llorens són senzilles però amb una gran força // David Guerrero

Les fotografies de Jordi Llorens són senzilles però amb una gran força // David Guerrero

Durant la inauguració, el passat dissabte, el cap de l’Obra Social de Caixa Penedès, Antoni Gistau, va presentar l’exposició com una demostració de que “és possible viure sense internet ni telèfon mòbil i respectant la natura”. L’alcalde, Xavi Paz, per la seva banda va destacar com l’exposició mostra “un gran contrast entre la imatge de la Fira de la Candelera amb una imatge universal”.

L’exposició “Cultures tribals” es pot visitar fins el 3 de març a l’Aula de Cultura Caixa Penedès de dimarts a dissabte de 17 a 20 hores i els diumenges i festius d’11 a 14 hores. Durant la Fira de la Candelera l’horari serà de 10 a 14 i de 16 a 20.30 hores. Els dilluns l’exposició restarà tancada. Les fotografies exposades a la mostra estaran a la venda per a qui vulgui comprar-les, i el benefici es destinarà a l’ONG Global infantil, dedicada a l’ajuda humanitària i la cooperació per al desenvolupament a Etiòpia.

baner notis fira 2013-2 copy

Recomanacions personalitzades