Jordi Romeu: Les eleccions al Parlament, a Molins de Rei

La gent d’Esquerres x Molins de Rei (ExMdR) volem compartir amb els lectors del Viu Molins de Rei l’anàlisi del resultat de les eleccions al Parlament a la nostra vila. Des d’ExMdR hem donat un clar suport a la candidatura d’ERC-Catalunya Sí, encapçalada per l’alcalde de Sant Vicenç dels Horts, l’Oriol Junqueras,  (de fet l’acte central de campanya al Baix Llobregat, amb la presència de la número 2 de la candidatura, Marta Rovira, es va celebrar al teatre de la Joventut Catòlica-La Peni) i estem molt contents i satisfets que, a Molins de Rei, haguem assolit els 2.353 vots que ens situen, clarament, com a segona força a la nostra vila. ERC ha estat, també,  segona força política a Catalunya i a partir d’ara hi tindrà un paper decisiu, incorporant d’una manera nítida els valors d’esquerres i republicans a la quotidianitat de la política de casa nostra i, per altra banda, suposarà el compromís més fidel i la principal garantia d’avançar en el camí cap a la plena sobirania nacional. Moltes gràcies a tots els que heu fet confiança a Oriol Junqueras, a ERC-Catalunya Sí i a la proposta política d’”Un nou país per a tothom”.

A Molins de Rei hem tingut una gran participació del 75,6%( un 11,2% més que fa dos anys). En concret 14.139 persones han exercit el seu vot en aquestes eleccions, fet que demostra una mobilització electoral sense precedents en aquest tipus d’eleccions  La gent s’ha expressat en tota llibertat i el resultat de la votació ens dóna informacions molt interessants. CiU, a qui felicitem,  ha obtingut una àmplia victòria (4.288 vots,tot i que ha perdut 464 vots en relació al 2010) i ERC un resultat molt potent (2.353 vots guanyant-ne 1.344, més que el doble dels vots de 2010). Volem destacar i felicitar també a la CUP, que amb 886 vots obté un bon resultat a la vila i, per primer cop, representació parlamentària i assenyalar el pobre resultat de Solidaritat que ha obtingut, només, 163 vots i perd la representació parlamentària. Amb això és evident que el vot independentista i d’esquerres es concentra en dues candidatures, ERC i CUP i la resta de formacions d’aquest àmbit, SI i Reagrupament (que no es va presentar i va demanar el vot per CiU) hauran de reflexionar profundament sobre el seu futur polític.

Una dada molt destacable ha estat el vot rebut per les candidatures favorables a l’exercici del dret a decidir (CiU, ERC, ICV, CUP i SI) que ha estat rotundament majoritari: 9.218 vots (el 65,2% del total dels vots emesos) contra els 4.315 vots  (el 30,5%) dels partits unionistes (PSC, PP, C’S, UPyD). La resta de candidatures i els vots blancs i nuls han sumat 606 vots (el 4,3%). En l’àmbit dels partits unionistes observem la pèrdua de vots del PSC (179), i l’increment  obtingut pel PP (235) i Ciutadans (522) la mateixa tendència que en el conjunt de Catalunya i que confirmen la mobilització del vot espanyolista i més ressistencial. Una bona dada de cara al futur referèndum d’autodeterminació.

Dit tot això és evident que el mapa polític a Molins de Rei ha canviat substancialment. Ja sabem que totes les eleccions són diferents, però tot sembla indicar que s’ha corregit notablement l’efecte del vot de càstig que va rebre Esquerra a les darreres eleccions al Parlament (per l’efecte tripartit) i el discret resultat d’ExMdR obtingut a les municipals (patint l’efecte tripartit per partida doble, nacional i local). De fet el nostre aval principal, la nostra credibilitat, ha estat la nostra feina, la de la gent de l’Esquerra Nacionalista de Molins de Rei i la d’ERC. La nostra trajectòria i la feina feta en el present mandat pel Grup Municipal d’ExMdR, l’important procés de renovació interna dut a terme, el paper central que clarament juguem en la política molinenca i un destacat lideratge de l’oposició al govern municipal ens confirmen que estem en el bon camí . En tot cas, aquests resultats refermen el nostre compromís i la nostra passió per la vila i pel país. Nosaltres no defallirem ni fallarem a qui ens ha fet confiança i ens la faci en el futur.

Jordi Romeu i Nicolau, portaveu del Grup Municipal d’Esquerres x Molins de Rei

Recomanacions personalitzades