Seguiment generalitzat de la vaga a Molins de Rei

La majoria de comerços i empreses de Molins de Rei van tancar durant la jornada de vaga general del 14 de novembre. El seguiment va ser més ampli als polígons industrials, pràcticament paralitzats, mentre que el percentatge de comerços tancats va superar el 50%.

Alguns comerços van aprofitar per comunicar els motius que els han portat a fer vaga // Jordi Julià

Alguns comerços van aprofitar per comunicar els motius que els han portat a fer vaga // Jordi Julià

Els carrers de Molins de Rei tenien un ambient diferent durant el dia de la vaga general del 14 de novembre. Moltes botigues tancades, algunes d’obertes, i  poca gent tant als carrers com als comerços. Els polígons industrials pràcticament paralitzats. Algunes de les botigues comunicaven que havien tancat per vaga general, amb cartells més o menys originals, mentre que d’altres es van limitar a mantenir els cartells que algú va anar enganxant a les portes de tots els comerços la nit del dimarts al dimecres amb el text “establiment tancat per vaga”. Alguns dels que van obrir van mantenir el cartell posat i les persianes mig baixades, a l’aguait per si venia algun piquet informatiu. De fet, el seguiment de la vaga va ser molt més ampli durant el matí, moment en què tenien lloc les protestes i circulaven els piquets informatius pels carrers.

La vaga general va deixar els polígons industrials pràcticament paralitzats.  Al Centre Vila el percentatge de seguiment va ser superior al de l’última vaga, superant el 40%.  Segons dades recopilades per Viu Molins de Rei més del 50% del comerç local va decidir secundar la vaga. La plataforma Molins de Rei en lluita xifra el seguiment en un 70%. Tot i això,  durant l’hora en què més comerços van obrir (a les sis de la tarda, coincidint amb la manifestació de Barcelona), el seguiment de la vaga va ser menor situant-se en un 40%.

No obstant, tots els botiguers consultats per aquesta redacció que no feien vaga van coincidir en estar “totalment d’acord amb els objectius de la vaga”: aturar les polítiques d’austeritat que perjudiquen més als que menys tenen. El pensament unànime de tots els comerciants consultats era el de “retallar en una altra banda”. La treballadora d’una òptica ho tenia molt clar: “Treure càrrecs de confiança, privilegis de polítics, sous vitalicis i subvencions inútils a l’església o als toros”, entre d’altres idees que llençava a l’aire des del seu lloc de treball.

Els carrers van estar molt més buits de l'habitual durant tot el dia // Jordi Julià

Els carrers van estar molt més buits de l’habitual durant tot el dia // Jordi Julià

I si comparteixen plenament els objectius de la vaga, per què no en van fer? “Amb un dia no s’aconseguirà res, caldria fer vaga general indefinida fins que acabessin canviant les coses”, coincidien diversos comerciants. Una dependenta d’una botiga de roba era sincera: “No he fet vaga perquè em descompten una part del sou, i avui dia això et surt molt car”, afirmava.

Alguns comerços van ser més originals a l’hora de comunicar la seva adhesió a la vaga // Jordi Julià

Alguns comerços van ser més originals a l’hora de comunicar la seva adhesió a la vaga // Jordi Julià

D’entre les botigues que sí que van obrir, un cop acabat el dia la valoració que en feien la majoria d’elles era de “molts menys clients que de costum”. En una òptica afirmaven que “en tot el dia només ha vingut una persona a demanar un pressupost”. Per contra, en una botiga de roba asseguraven haver venut “exactament igual que un dia normal”, cosa que argumentaven amb que “la gent ha aprofitat que no havia d’anar a treballar per anar a comprar”.

40% de seguiment a l’Ajuntament

Segons dades facilitades per l’Ajuntament de Molins de Rei el seguiment de la vaga per part dels treballadors públics va ser d’un “40% aproximadament”. El govern municipal no va fer vaga i, segons ha pogut saber Viu Molins de Rei, alguns regidors del PSC estudien donar el sou corresponent a la jornada de vaga, com van fer en motiu de la vaga del passat 29 de març.

Els piquets aturen Rodalies

Malgrat els serveis mínims establerts, un grup de piquets va decidir aturar el servei de rodalies poc abans de les 8 del matí en una acció similar a la que van fer durant l’última vaga general. L’acció, duta a terme per membres de la CUP i la CGT va fer que durant més de 10 minuts la circulació de trens estigués aturada en les dues direccions. Aquest, i algunes pintades a les seus d’entitats bancàries, van ser els incidents més remarcables d’una jornada de vaga general que va transcórrer en un clima majoritàriament pacífic.

Recomanacions personalitzades