Els instituts de Molins de Rei en lluita contra les retallades

Els alumnes de l’IES Bernat el Ferrer convoquen tres dies de vaga amb un seguiment majoritari. L’IES Luís de Requesens fa un dia d’aturada estudiantil i realitza una manifestació pels carrers de Molins de Rei. La comunitat educativa respon a les retallades dels governs espanyol i català. 

Estudiants a l’estació de tren preparats per anar a la manifestació de Barcelona // Eloi Canyelles

La comunitat educativa de Molins de Rei segueix mostrant la seva oposició frontal a les retallades en educació. Per primera vegada els convocants de les mobilitzacions han estat els estudiants dels instituts de la vila, fet diferencial respecte a altres moviments convocats per altres col·lectius com els professors.

Els joves de l’IES Bernat el Ferrer han convocat tres dies de vaga els dies 16, 17 i d’octubre. El comunicat fet pels estudiants del centre argumenta aquesta convocatòria explicant que “en tan sols vuit mesos de govern, el Partit Popular, amb la complicitat i el suport de CiU, ha retallat drets històrics dels treballadors que van ser arrencats a través de dures lluites contra la dictadura franquista i anys posteriors”.

Les dades oficials publicades pel Bernat el Ferrer a la seva pàgina web indiquen una resposta majoritària a la vaga, com a mínim durant el primer dia dels tres programats. Només tres alumnes de batxillerat van anar a l’escola durant dimarts 16. A tercer d’ESO van assistir 32 alumnes d’un total de 93 matriculats i, a quart, només 10 alumnes van anar a classe d’un total de 91. D’aquesta manera, les classes normalment massificades han quedat gairebé buides.

Manifestació dels estudiants del Lluís de Requesens

Pancarta que encapçalava la manifestació dels estudiants de Molins de Rei // Jose Polo

Per la seva banda, el Sindicat d’Estudiants de l’IES Lluís de Requesens ha exemplificat el seu rebuig a les retallades amb una jornada de vaga, feta dimecres 17 d’octubre, i una manifestació pels carrers de Molins de Rei el mateix dia i prèvia a les mobilitzacions de Barcelona i altres ciutats.

Una quarantena d’estudiants s’han manifestat pels carrers del centre vila i, segons explica el portaveu del sindicat en declaracions a Viu Molins de Rei, David Llobera, la manifestació s’ha realitzat en un “ambient pacífic i reivindicatiu”. Durant uns minuts, els estudiants han tallat el trànsit al carrer Jacint Verdaguer però la policia els ha retirat sense causar més incidents. Un cop acabada la mobilització, que ha començat abans de les 11 del matí, alguns dels joves alumnes han viatjat a la capital catalana per incorporar-se a la gran manifestació.

“Al estar convocada per nosaltres mateixos aquesta vaga ha estat diferent”, explica el representant dels estudiants de secundària molinencs. “A vegades alguns alumnes s’adhereixen a la vaga per quedar-se a casa però aquest cop, després de tota la campanya d’informació que hem fet durant els dies previs, els alumnes hem estat més conscienciats”. Llobera és mostra “satisfet” per l’èxit de la mobilització i afirma que “es sumaran a les properes lluites” com la vaga general del 14 de novembre.

La manifestació va finalitzar a l’estació // Sindicat d’Estudiants Lluís de Requesens

 Una comunitat en lluita

Animada per la negativa a la construcció del nou Lluís de Requesens, la remodelació congelada del Bernat el Ferrer i la complicada situació propiciada per les retallades de CiU i el PP, la lluita de la comunitat educativa de Molins de Rei contra les retallades en educació no és nova i, de fet, ja fa temps que és molt activa.

El col·lectiu, organitzat, ha fet un seguit d’assemblees on és pacten estratègies conjuntes entre els diferents centres per fer front a aquestes polítiques. D’altra banda, les últimes convocatòries de vagues generals s’han seguit majoritàriament en els dos instituts i també s’han organitzat accions més contundents com la tancada a l’IES Bernat el Ferrer del passat mes de març.

Recomanacions personalitzades