Els hereus de la Federació Obrera presenten un llibre de fotografies de l’entitat

L’Associació Obrera, formada per descendents de socis de la Federació Obrera, presenta aquest vespre un llibre que recull totes les fotografies que es coneixen dels socis que en van formar part i de l’edifici que albergava l’entitat.

Josep Raventós, autor del llibre, i Leandre Pahissa, president de l'associació, conversant amb Viu Molins de Rei // Jordi Julià

Josep Raventós, autor del llibre, i Leandre Pahissa, president de l’associació, conversant amb Viu Molins de Rei // Jordi Julià

Josep Raventós Cartró,  membre de l’Associació Obrera (l’entitat hereva de la Federació Obrera) ha recopilat durant els darrers dos anys totes les fotografies que ha pogut sobre la Federació Obrera.  Al llibre, titulat “Socis i records de la Federació Obrera”, fa un viatge a través de les imatges pel que va ser la Federació Obrera entre el 1915 i el 1936, posant especial èmfasi en les persones que el van forjar.

Raventós ha explicat a Viu Molins de Rei que l’origen del llibre es troba “en una crida que vam fer per la ràdio perquè qui tingués fotografies de socis ens les fes arribar“, amb les quals van poder fer un llibre per commemorar els 75 anys de la II República espanyola. “Al veure que la crida va tenir èxit, vam proposar-nos de fer un llibre amb més cara i ulls”, afegeix. I ja n’ha arribat el resultat: un extens recull de parelles de socis de la Federació Obrera, fotografies de tots els presidents -exceptuant-ne un, del qual no se n’ha trobat cap rastre-, imatges dels avis que gaudien de les pensions de jubilació de l’associació, i també fotografies de l’edifici en ser acabat de construir i a la dècada del 2000, abans de la remodelació. Tot plegat serveix per aplegar en un sol punt tota la informació gràfica de què es disposa relacionada amb l’entitat.

La presentació del llibre tindrà lloc a la sala d’actes de la nova Federació Obrera dimecres 26 de setembre a les set del vespre, lloc on es podrà adquirir el llibre pel preu “simbòlic” de 10€. “El llibre s’ha finançat amb el fons que encara teníem a l’Associació Obrera, nosaltres estem cobrint més de la meitat del preu real”, assegura Josep Raventós. Després de l’acte de presentació, s’oferirà una copa de cava a la pista de la Federació “en homenatge a tots els que surten al llibre”, i acompanyats dels gegants es convidarà als assistents a ballar “per rememorar vells temps”, relata Raventós. A més de dimecres 26, el llibre també es podrà adquirir en altres dates que s’anunciaran properament, però serà igualment a la Federació Obrera.

Properament Viu Molins de Rei oferirà l’entrevista íntegra que va fer a Leandre Pahissa i Josep Raventós com a representants de l’Associació Obrera parlant del passat, el present i el futur de la Federació Obrera.

Recomanacions personalitzades